09.02.2024

Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje

Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Chyba nie ma na świecie drugiej odmiany winorośli, która budziłaby aż tyle emocji – no, może poza białym chardonnay. Dla jednych cabernet sauvignon jest przereklamowany, podczas gdy dla innych – jest wybitnym szczepem. Jak jest naprawdę?


Cabernet sauvignon – król czerwonych win, a może agresywny „kolonizator”?

Nie ma nic wspanialszego niż wino, które wywołuje emocje. Każdy łyk tego trunku niesie wtedy możliwość kontemplacji i rodzi miliony tematów do rozmów. Tak właśnie jest z winami wyprodukowanymi ze szczepu cabernet sauvignon, obok którego nie da się przejść obojętnie. 

Ta niezwykła, czerwona odmiana winorośli jest stosunkowo młoda – badania genetyczne wykazały, że pochodzi ona ze skrzyżowania szczepów cabernet franc i sauvignon blanc. Nie przeszkodziło jej to jednak podbić w zasadzie cały enologiczny świat. Niezwykła odporność na choroby, „wytrzymałe” owoce o grubej skórce, późne pączkowanie zmniejszające ryzyko utraty plonu z powodu przymrozków, a także niezwykła właściwość do prezentowania stałego zestawu smaków i aromatów spowodowały, że cabernet sauvignon szybko stał się ulubieńcem winogrodników. 

Bardzo pożądane przez hodowców właściwości szybko stały się jednym z największych powodów krytyki tej odmiany. Zachwyceni szczepem winiarze zaczęli rezygnować z uprawy innych odmian, zamieniając je na wytrzymały cabernet sauvignon. Wkrótce opanowało ono praktycznie cały świat, gdzieniegdzie wypierając klasyczne, miejscowe szczepy. 

Trójka z Bordeaux, czyli cabernet sauvignon w towarzystwie merlota i cabernet franc

Winem, z którym prawdopodobnie najczęściej kojarzone jest sauvignon blanc, jest bordeaux. To wybitne, znane na całym świecie francuskie wino pochodzi z dosyć szerokiego obszaru położonego między trzema rzekami: Żyrondą, Garonną i Dordogne. 

W zależności od apelacji francuscy winiarze zmieniają stosunek cabernet sauvignon do merlota i cabernet franc, jednak w większości przypadków właśnie ta klasyczna „trójka” obecna jest w winach z tamtego regionu. Uznaje się, że cabernet sauvignon dominuje w kupażach z apelacji położonych na lewym brzegu Żyrondy, podczas gdy merlot króluje na prawym brzegu. 

Cabernet sauvignon wnosi do win z regionu Bordeaux niezwykłą taniczność i nadaje winom z lewego brzegu charakterystycznej pełni. W tych trunkach doskonale wyczuwalna jest specyficzna właściwość caberneta do doskonałego łączenia się z dębem. Leżakowanie w beczkach sprawia, że aromaty garbników łagodnieją, a wino staje się bogatsze w nuty wanilli. Co więcej, cabernet sauvignon nadaje winom z Bordeaux niezwykle duży potencjał do leżakowania i rozwijania aromatu z biegiem czasu. 

Czerwone wino z nutami zielonej papryki – to musi być cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon jest niezwykle plastyczną odmianą, która jest w stanie oczarować różnorodnością swoich smaków i aromatów, zapewniając przy tym pewną przewidywalność, cenioną przez winogrodników. 

W chłodniejszym klimacie, cabernet sauvignon wykształca wyraźne aromaty zielonej papryki. Wiążą się one z obecnością pirazyny, która występuje szczególnie w nie do końca dojrzałych owocach, gdyż ulega destrukcji pod wpływem światła słonecznego. 

Innymi, ciekawymi nutami, które występują w cabernet sauvignon, są aromaty eukaliptusa i… mięty! Te dosyć niespotykane nuty obecne są w szczególności w owocach uprawianych w Australii ­– dlatego też wina z tej odmiany pochodzące z Nowego Świata mogą dostarczyć nam zupełnie innych wrażeń niż te z Bordeaux. 

Cabernet sauvignon to niezwykła odmiana – różnorodność win produkowanych z jej użyciem jest ogromna – warto spróbować przynajmniej kilku z nich, by w pełni poznać charakterystykę tego wyjątkowego szczepu.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności