Najlepsze Porady KulinariaCabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje

Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje

Chyba nie ma na świecie drugiej odmiany winorośli, która budziłaby aż tyle emocji – no, może poza białym chardonnay. Dla jednych cabernet sauvignon jest przereklamowany, podczas gdy dla innych – jest wybitnym szczepem. Jak jest naprawdę?


Cabernet sauvignon – król czerwonych win, a może agresywny „kolonizator”?

Nie ma nic wspanialszego niż wino, które wywołuje emocje. Każdy łyk tego trunku niesie wtedy możliwość kontemplacji i rodzi miliony tematów do rozmów. Tak właśnie jest z winami wyprodukowanymi ze szczepu cabernet sauvignon, obok którego nie da się przejść obojętnie. 

Ta niezwykła, czerwona odmiana winorośli jest stosunkowo młoda – badania genetyczne wykazały, że pochodzi ona ze skrzyżowania szczepów cabernet franc i sauvignon blanc. Nie przeszkodziło jej to jednak podbić w zasadzie cały enologiczny świat. Niezwykła odporność na choroby, „wytrzymałe” owoce o grubej skórce, późne pączkowanie zmniejszające ryzyko utraty plonu z powodu przymrozków, a także niezwykła właściwość do prezentowania stałego zestawu smaków i aromatów spowodowały, że cabernet sauvignon szybko stał się ulubieńcem winogrodników. 

Bardzo pożądane przez hodowców właściwości szybko stały się jednym z największych powodów krytyki tej odmiany. Zachwyceni szczepem winiarze zaczęli rezygnować z uprawy innych odmian, zamieniając je na wytrzymały cabernet sauvignon. Wkrótce opanowało ono praktycznie cały świat, gdzieniegdzie wypierając klasyczne, miejscowe szczepy. 

Trójka z Bordeaux, czyli cabernet sauvignon w towarzystwie merlota i cabernet franc

Winem, z którym prawdopodobnie najczęściej kojarzone jest sauvignon blanc, jest bordeaux. To wybitne, znane na całym świecie francuskie wino pochodzi z dosyć szerokiego obszaru położonego między trzema rzekami: Żyrondą, Garonną i Dordogne. 

W zależności od apelacji francuscy winiarze zmieniają stosunek cabernet sauvignon do merlota i cabernet franc, jednak w większości przypadków właśnie ta klasyczna „trójka” obecna jest w winach z tamtego regionu. Uznaje się, że cabernet sauvignon dominuje w kupażach z apelacji położonych na lewym brzegu Żyrondy, podczas gdy merlot króluje na prawym brzegu. 

Cabernet sauvignon wnosi do win z regionu Bordeaux niezwykłą taniczność i nadaje winom z lewego brzegu charakterystycznej pełni. W tych trunkach doskonale wyczuwalna jest specyficzna właściwość caberneta do doskonałego łączenia się z dębem. Leżakowanie w beczkach sprawia, że aromaty garbników łagodnieją, a wino staje się bogatsze w nuty wanilli. Co więcej, cabernet sauvignon nadaje winom z Bordeaux niezwykle duży potencjał do leżakowania i rozwijania aromatu z biegiem czasu. 

Czerwone wino z nutami zielonej papryki – to musi być cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon jest niezwykle plastyczną odmianą, która jest w stanie oczarować różnorodnością swoich smaków i aromatów, zapewniając przy tym pewną przewidywalność, cenioną przez winogrodników. 

W chłodniejszym klimacie, cabernet sauvignon wykształca wyraźne aromaty zielonej papryki. Wiążą się one z obecnością pirazyny, która występuje szczególnie w nie do końca dojrzałych owocach, gdyż ulega destrukcji pod wpływem światła słonecznego. 

Innymi, ciekawymi nutami, które występują w cabernet sauvignon, są aromaty eukaliptusa i… mięty! Te dosyć niespotykane nuty obecne są w szczególności w owocach uprawianych w Australii ­– dlatego też wina z tej odmiany pochodzące z Nowego Świata mogą dostarczyć nam zupełnie innych wrażeń niż te z Bordeaux. 

Cabernet sauvignon to niezwykła odmiana – różnorodność win produkowanych z jej użyciem jest ogromna – warto spróbować przynajmniej kilku z nich, by w pełni poznać charakterystykę tego wyjątkowego szczepu.

Dodaj komentarz

Porada Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 40
facebook unlike 1

Kulinarne porady Czy porada Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu

Cabernet sauvignon – czerwona odmiana, która rozpala emocje
Dodano:
facebook like 10
facebook unlike 1

idealna porada do kuchni


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Aby wyłączyć pliki cookies, możesz postępować zgodnie z...
Picia alkoholu może mieć różne skutki zarówno krótko-, jak i...
Wykrycie raka piersi jest zwykle możliwe poprzez zastosowanie...
w młodości cierpaiałem na afry - pamietam ze za komuny na afry...
Polecam
Porady Kulinarne Czy porada Jak prawidłowo parzyć herbatę?...
Wszystkiego dobrego - pozdrowienia od Bruno Lis
to jest pyszne