09.02.2024

Chłodnik litewski- prosty przepis

Chłodnik litewski- prosty przepis

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Jan Kowalski
Jan jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematyce technologii i nowoczesnych rozwiązań. Jego artykuły zawierają recenzje nowych gadżetów, wskazówki dotyczące korzystania z internetu oraz informacje o nowych trendach technologicznych.
Udostępnij

Chłodnik litewski do doskonała zupa na gorące dni. Połączenie świeżych warzyw z dobrym jogurtem lub kefirem oraz ziołami daje sycący, a zarazem orzeźwiający posiłek. Lato to czas kiedy ze względu na wysokie temperatury nie mamy ochoty na gorące potrawy. Doskonałą alternatywą na ciepłe, wakacyjnie dni stają się chłodniki. Smaczny, niezwykle pożywny, a przy okazji zdrowy jest znany wszystkim chłodnik litewski. Jak zrobić pyszny domowy chłodnik litewski? Oto prosty przepis.


Składniki:

  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 4 średniej wielkości ogórki gruntowe,
  • 1 litr maślanki i kefiru,
  • 250 ml soku z domowych ogórków małosolnych
  • łyżka soku z cytryny
  • 8 jajek
  • przyprawy: sól i pieprz


Sposób przygotowania krok po kroku:

Przygotowanie chłodnika litewskiego należy zacząć od umycia liści botwinki i obrania buraków. Te pierwsze siekamy, buraki natomiast trzemy na tarce lub kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Kolejnym krokiem jest przełożenie buraków do większego garnka i zalanie ich niewielką ilością wody. Następnie należy dodać szczyptę soli oraz sok z cytryny. Garnek stawiamy na gaz i gotujemy przez 12 minut na małym ogniu. Wywar musi się zagotować, a potem ostudzić. Posiekany koperek i szczypiorek przekładamy do miski, a po dodaniu do nich soli mieszamy i odkładamy. Następnie należy obrać rzodkiewkę i ogórki. Tak przygotowane warzywa należy zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę i przełozyć do miski. Do garnka z botwinką i burakami nalewamy maślankę i kefir po czym dorzucamy do nich koper, szczypiorek, ogórki i rzodkiewkę. Po dodaniu zgniecionego czosnku wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Chłodnik litewski warto schłodzić w lodówce prze około 1- 2 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nigdy nie próbowałam takiego dania, muszę wykorzystać te przepis.
~Danuta
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada Chłodnik litewski- prosty przepis przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Chłodnik litewski- prosty przepis? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Chłodnik litewski- prosty przepis
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Chłodnik litewski- prosty przepis
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności