Cukinia to bardzo smaczne warzywo, które zawiera wiele witamin, a także potas, żelazo i magnez. Warto wprowadzić je do swojego menu, by urozmaicić posiłki. Jednak wiele osób nie wie co można z cukinii zrobić i jak ją przyrządzić, by była smaczna. Tymczasem warzywo nie jest trudne do przygotowania, może być jedzone na surowo, jak i gotowane czy pieczone. Podajmy kilka sposób na cukinię.
Cukinia w roli głównej
Cuknia jest bardzo smacznym warzywem, z którego można przyrządzić zupę krem. Wystarczy przygotować bulion a osobno na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodajemy do nich kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz cukinię. Podsmażamy całość a następnie wrzucamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy ją do gładkiej konsystencji. Następnie podgrzewamy powstały krem na ogniu i dodajemy do smaku pieprz i sól. Na koniec zaprawiamy zupę śmietaną.
Cukinia jako składnik leczo
Oczywiście jeśli mowa o cuknii, to nie sposób nie wspomnieć o smacznym leczo. To potrawa składająca się z warzyw i kiełbasy, która doskonale smakuje podczas chłodnych dni. Jak zrobić leczo? Najpierw podsmażamy na ogniu cebulkę, potem dodajemy kiełbasę skrojoną w kostę. Następnie dorzucamy paprykę. Kiedy lekko zmięknie dodajemy cukinię. Gdy warzywa są miękkie, na koniec zaprawiamy całość koncentratem pomidorowym i wrzucamy skrojone pomidory. Można zamiast tego użyć pomidorów z puszki. Dodajemy sól, pieprz i trochę ostrej papryki. Nasze leczo jest gotowe.
Cukinia do obiadu
Warzywo to jest doskonałym towarzyszem mięs. Można ją zapiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Kroimy cukinię na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Następnie wyciskamy czosnek i mieszamy. Warzywa trzeba doprawić solą i pieprzem i gotowe. Smaczna sałatka z cukinii przyrządzona na ciepło jest gotowa. Zobaczysz jaka jest smaczna i na pewno częściej zaczniesz kupować cukinię.