Jesień to sezon na jabłka. Teraz są one najlepsze- dojrzałe, soczyste i słodkie. Istnieje ich wiele odmian, które doskonale smakują na surowo, jak i w daniach czy przetworach. Ostatnimi czasy mamy ich nawet w nadmiarze i często zastanawiamy się, co jeszcze można z nich zrobić, by się nie zmarnowały.
Desery i nie tylko
Jabłka kojarzą nam się przede wszystkim z deserami. Najlepszym z nich jest szarlotka. Nie trzeba wcale wiele zachodu żeby ją zdrobić. Wyrabiamy ciasto, kładziemy je na spód blachy, kroimi w kostkę jabłka, posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą częscią ciasta. Szarlotka to jedno z najprostszych ciast, które zawsze wychodzi. Poza tym pyszną potrawą jest ryż z jabłkami. Można ją zrobić na obiad czy kolację, jak i zjeść na deser. Gotujemy ryż na półtwardo i na przemian układamy go w żaroodpornym naczyniu z jabłkami i cukrem. Posypujemy też, jeśli lubimy, żurawiną i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i gotowe. Świetnym dodotkiem do takiego dania będzie także kompot z jabłek. Wystarczy trzy, cztery jabłka, trochę cukru i dowolne owoce do smaku np.: truskawki czy wiśnie. Gotujemy kompot aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Przetwory z jabłek
Aby jabłka się nie zmarnowały, zrób z nich przetwory. Marmolada, kompoty z słoiku, prażone jabłka do ryżu czy ciasta- to tylko niektóre propozycje. Niektórzy stosuja również jabłka jako dodatki do innych przetworów np.: sałatek czy konfitur m.in.: z dyni. Ich smak doskonale uzupełnia inne owoce lub warzywa. Konfitury można później wykorzystać do naleśników albo na chleb jako słodki dodatek, który nigdy się nie nudzi. Prażone jabłka doskonale zastąpią świeże w szarlotce albo pozwolą stworzyć oryginalny smak potraw np.: jako farsz do kaczki czy dodatek do innego typu mięs.