Pamiętacie niektóre znakomite potrawy, które gotowała wasza babcia, a wszyscy się nimi zachwycali? Teraz, kiedy jesteśmy starsi, jeszcze bardziej doceniamy domowe posiłki i rodzinne dyskusje. Jedną z potraw, którą tak pamiętamy, był na pewno rosół gotowany przez babcię w każdą niedzielę. Ten niepowtarzalny zapach roznosił się po całym domu. Co zrobić, żeby rosół był pyszny jak ten babciny i klarowny?
Rosół z dzieciństwa
Potrawy, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie zawsze przywołują miłe wspomnienia. Zwłaszcza gdy dorośniemy zdajemy sobie sprawę, jak niepowtarzalne były dania robione w szczególności przez babcię. Kiedy poznamy kilka prostych tajników na gotowanie rosołu, to również będzie znakomicie smakował, mimo że nigdy nie będzie to ten sam rosół, co rosół babci. Na początku pamiętajmy o odpowiednim mięsie. Niech to będzie kura, a nie np kurczak. Możemy również wypróbować rosół z mięsem z królika lub bażanta. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujemy.
Od początku...
Po opłukaniu mięsa wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy przez cały czas na małym ogniu. Gotowanie rosołu zajmuje z reguły kilka godzin. Po około 2 godzinach gotowania, wrzucamy warzywa. Dobrym sposobem jest przyrumienić nieco cebulkę bezpośrednio nad palnikiem. Rosół będzie miał dzięki temu złoto-karmelowy kolor. Jeżeli podczas gotowania, zobaczymy szumowinę, zdejmujemy ją łyżką. Nie doda ona nic rosołowi, a będzie przez nią mniej klarowny. Wykorzystując te kilka wskazówek, na pewno ugotowany przez nas rosół będzie pyszny.