09.02.2024

Co zrobić żeby rosół był klarowny?

Co zrobić żeby rosół był klarowny?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Pamiętacie niektóre znakomite potrawy, które gotowała wasza babcia, a wszyscy się nimi zachwycali? Teraz, kiedy jesteśmy starsi, jeszcze bardziej doceniamy domowe posiłki i rodzinne dyskusje.  Jedną z potraw, którą tak pamiętamy, był na pewno rosół gotowany przez babcię w każdą niedzielę. Ten niepowtarzalny zapach roznosił się po całym domu. Co zrobić, żeby rosół był pyszny jak ten babciny i klarowny?


Rosół z dzieciństwa

Potrawy, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie zawsze przywołują miłe wspomnienia. Zwłaszcza gdy dorośniemy zdajemy sobie sprawę, jak niepowtarzalne były dania robione w szczególności przez babcię. Kiedy poznamy kilka prostych tajników na gotowanie rosołu, to również będzie znakomicie smakował, mimo że nigdy nie będzie to ten sam rosół, co rosół babci. Na początku pamiętajmy o odpowiednim mięsie. Niech to będzie kura, a nie np kurczak. Możemy również wypróbować rosół z mięsem z królika lub bażanta. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujemy.

Od początku...

Po opłukaniu mięsa wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy przez cały czas na małym ogniu. Gotowanie rosołu zajmuje z reguły kilka godzin. Po około 2 godzinach gotowania, wrzucamy warzywa. Dobrym sposobem jest przyrumienić nieco cebulkę bezpośrednio nad palnikiem. Rosół będzie miał dzięki temu złoto-karmelowy kolor. Jeżeli podczas gotowania, zobaczymy szumowinę, zdejmujemy ją łyżką. Nie doda ona nic rosołowi, a będzie przez nią mniej klarowny. Wykorzystując te kilka wskazówek, na pewno ugotowany przez nas rosół będzie pyszny.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Co zrobić żeby rosół był klarowny? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Co zrobić żeby rosół był klarowny?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Co zrobić żeby rosół był klarowny?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Co zrobić żeby rosół był klarowny?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności