Kuchenka mikrofalowa stanowi obecnie jedno z podstawowych urządzeń w kuchni. Pozwala w błyskawiczny sposób podgrzewać obiad czy kolację, a niektórzy są w stanie wyczarować z jej pomocą nawet ciasto z kubka. Większości z nas wydaje się, że w obsłudze tego urządzenia nie ma żadnej filozofii - wkładamy, nastawiamy czas oraz temperaturę i wyjmujemy gotowy posiłek. Jest jednak kilka rzeczy, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy tam umieszczać, ponieważ wiąże się z tym duże niebezpieczeństwo. Oto 5 rzeczy, których lepiej nie wkładać do mikrofali.
1. Jajka
O wybuchających jajkach słyszał niemal każdy, a niektórzy mieli nawet okazję przekonać się o tym na własnej skórze. Osoby, które do tej pory nie wiedziały jednak, że do mikrofalówki nie wolno wkładać jajek, pragniemy przestrzec przed takimi eksperymentami. Podczas ich podgrzewania para nie ma ujścia, przez co jajka eksplodują. Niektórzy twierdzą, że poprzez nakłucie skorupki wnętrze jajka pozbawione zostanie ciśnienia i będzie można je bezpiecznie podgrzać. To mit, a efekt zawsze jest ten sam i kończy się wielogodzinnym żmudnym sprzątaniem.
2. Zamknięte pojemniki
Jeżeli kupujemy gotowe potrawy w plastikowych pojemnikach lub zabieramy w nich lunch do pracy, pamiętajmy aby przed umieszczeniem ich w mikrofali zawsze zdejmować wieczko. Podgrzewanie w zamkniętym pojemniku może skończyć się eksplozją. Warto również mieć na uwadze, że nie wszystkie plastikowe pojemniki nadają się do tego, aby umieszczać je w mikrofalówce, dlatego przed ich użyciem upewnijmy się, czy są do tego przystosowane.
3. Naczynia metalowe
W mikrofalówce nie wolno umieszczać żadnych elementów metalowych - dotyczy to również folii aluminiowej. Grozi to możliwością wystąpienia pożaru. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku talerzy i miseczek, które często posiadają ozdobne detale w postaci pozłacanych elementów. Pamiętajmy więc, aby do podgrzewana potraw używać najlepiej gładkich, jednolitych naczyń ceramicznych
4. Owoce
Do mikrofalówki najlepiej nie wkładać żadnych owoców. Nie dość, że tracą one wtedy swoje wartości odżywcze, to jeszcze zawierają one sporo wody, przez co podczas ich szybkiego nagrzewania mogą eksplodować. Banany czy winogrona będą rozbryzgiwać się na mniejsze kawałki, natomiast bakalie takie jak rodzynki czy suszone śliwki tak oblepią ścianki urządzenia, że nigdy go nie doczyścisz.
5. Ostre papryczki
Za ostrość papryczek odpowiada zawarta w nich kapsaicyna, która pod wpływem wysokiej temperatury mikrofali zostaje uwolniona. W efekcie, otwarcie drzwiczek kończy się tak, że z urządzenia wydobywa się gorący podmuch, a kapsaicyna trafia wprost do naszych oczu, nosa i gardła. Tak nieprzyjemnego doświadczenia zdecydowanie lepiej unikać.