Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?

Żywność liofilizowana cieszy się coraz większą popularnością — na sklepowych półkach coraz częściej widoczne są przekąski w postaci liofilizowanych warzyw i owoców, a także liofilizowane dania obiadowe, które świetnie nadają się na wypad w góry czy dłuższą wycieczkę, kiedy chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek i jednocześnie zmniejszyć ciężar bagażu. Produkty liofilizowane są poddawane procesowi liofilizacji, który polega na tzw. suchym mrożeniu produktów z wykorzystaniem obniżonego ciśnienia, co umożliwia powolne odwodnienie owoców lub warzyw. Żywność liofilizowana ma wiele zalet, jednakże czy produkty liofilizowane są zdrowe dla naszego organizmu?
Zalety liofilizacji warzyw i owoców
Po pierwsze owoce i warzywa liofilizowane można długo przechowywać, ponieważ na skutek procesu liofilizacji nie dochodzi do rozwoju mikroorganizmów i spowolnione zostają procesu enzymatyczne, co pozwala im na dłużej zyskać świeżość i zdatność do spożycia. Po drugie, owoce liofilizowane zachowują swój naturalny kształt, aromat, smak, a także wartości odżywcze. W procesach produkcji owoców i warzyw liofilizowanych nie wykorzystuje się żadnych sztucznych dodatków.
Co znajduje się w produktach liofilizowanych?
Jak już wspomnieliśmy, warzyw i owoce liofilizowane zachowują swoje pierwotne właściwości odżywcze, co oznacza, że mają zbliżoną kaloryczność do swoich świeżych odpowiedników, jak również zawierają podobne ilości aminokwasów, enzymów i witamin. Czy produkty liofilizowane są zdrowe? Jak najbardziej! Zaskoczeniem dla Ciebie może być fakt, że nie posiadają żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku czy innych składników, dzięki czemu mamy ogromną pewność, że do swojej diety nie wprowadzamy produktów, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Z badań naukowych wynika, że w procesie liofilizacji z żywności usuwane są rakotwórcze azotyny. Dzięki szerokiej ofercie owoców i warzyw liofilizowanych będziesz mógł uczynić je smacznym i zdrowym dodatkiem dodawanym do śniadań i deserów, który również sprawdzi się w formie zdrowej przekąski pomiędzy posiłkami.
Dodaj komentarz
Kulinarne porady Czy inspiracja Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
to jest pyszne
Owoce liofilizowane to fajna i szybka przekąska w ciągu dnia.
Liofilizacja owoców i warzyw pozwala na zachowanie w nich cennych składników odżywczych i witamin.
Super opcja! Owoce liofilizowane bardzo mi smakują.
Fajna cena i smak. Marka L&L Longlife ma w ofercie świetne przekąski liofilizowane.
Ekstra rozwiązanie. Zwłaszcza, gdy nie ma czasu na przygotowanie posiłku. Soki czy owoce liofilizowane są bardzo dobre.
U mnie owoce liofilizowane to numer 1. Podaję je dzieciom i sama zabieram ze sobą do pracy.
Liofilizacja zachowuje cenne witaminy w owocach. Przekąski są smaczne, zdrowe i w przystępnych cenach. Polecam!
Wybieram owoce liofilizowane marki L&L Longlife. Wysoka jakość i pyszny, zachowany smak.
Coraz częściej wybieram też warzywa liofilizowane.
To właśnie liofilizacja pozwala zachować świeżość warzyw i owoców.
Owoce i warzywa liofilizowane cieszą się coraz większą popularnością.
Owoce i warzywa liofilizowane można dłużej przechowywać. Smak i aromat mają taki sam, jak świeże owoce.
Liofilizacja to świetna opcja! Dodaję takie owoce do różnych deserów.
Polecam owoce liofilizowane. Smakują tak samo.