09.02.2024

Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?

Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?

Ocena artykułu

Na podstawie 16 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Żywność liofilizowana cieszy się coraz większą popularnością — na sklepowych półkach coraz częściej widoczne są przekąski w postaci liofilizowanych warzyw i owoców, a także liofilizowane dania obiadowe, które świetnie nadają się na wypad w góry czy dłuższą wycieczkę, kiedy chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek i jednocześnie zmniejszyć ciężar bagażu. Produkty liofilizowane są poddawane procesowi liofilizacji, który polega na tzw. suchym mrożeniu produktów z wykorzystaniem obniżonego ciśnienia, co umożliwia powolne odwodnienie owoców lub warzyw. Żywność liofilizowana ma wiele zalet, jednakże czy produkty liofilizowane są zdrowe dla naszego organizmu?


Zalety liofilizacji warzyw i owoców

Po pierwsze owoce i warzywa liofilizowane można długo przechowywać, ponieważ na skutek procesu liofilizacji nie dochodzi do rozwoju mikroorganizmów i spowolnione zostają procesu enzymatyczne, co pozwala im na dłużej zyskać świeżość i zdatność do spożycia. Po drugie, owoce liofilizowane zachowują swój naturalny kształt, aromat, smak, a także wartości odżywcze. W procesach produkcji owoców i warzyw liofilizowanych nie wykorzystuje się żadnych sztucznych dodatków.

Co znajduje się w produktach liofilizowanych?

Jak już wspomnieliśmy, warzyw i owoce liofilizowane zachowują swoje pierwotne właściwości odżywcze, co oznacza, że mają zbliżoną kaloryczność do swoich świeżych odpowiedników, jak również zawierają podobne ilości aminokwasów, enzymów i witamin. Czy produkty liofilizowane są zdrowe? Jak najbardziej! Zaskoczeniem dla Ciebie może być fakt, że nie posiadają żadnych konserwantów, ulepszaczy smaku czy innych składników, dzięki czemu mamy ogromną pewność, że do swojej diety nie wprowadzamy produktów, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Z badań naukowych wynika, że w procesie liofilizacji z żywności usuwane są rakotwórcze azotyny. Dzięki szerokiej ofercie owoców i warzyw liofilizowanych będziesz mógł uczynić je smacznym i zdrowym dodatkiem dodawanym do śniadań i deserów, który również sprawdzi się w formie zdrowej przekąski pomiędzy posiłkami.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(16)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam owoce liofilizowane. Smakują tak samo.
~Ilona
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Liofilizacja to świetna opcja! Dodaję takie owoce do różnych deserów.
~Dorota
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Owoce i warzywa liofilizowane można dłużej przechowywać. Smak i aromat mają taki sam, jak świeże owoce.
~Kamila
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Owoce i warzywa liofilizowane cieszą się coraz większą popularnością.
~Adam
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
To właśnie liofilizacja pozwala zachować świeżość warzyw i owoców.
~ela
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Coraz częściej wybieram też warzywa liofilizowane.
~Karola
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Wybieram owoce liofilizowane marki L&L Longlife. Wysoka jakość i pyszny, zachowany smak.
~Ilona
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Liofilizacja zachowuje cenne witaminy w owocach. Przekąski są smaczne, zdrowe i w przystępnych cenach. Polecam!
~Dominika
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
U mnie owoce liofilizowane to numer 1. Podaję je dzieciom i sama zabieram ze sobą do pracy.
~Monika
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Ekstra rozwiązanie. Zwłaszcza, gdy nie ma czasu na przygotowanie posiłku. Soki czy owoce liofilizowane są bardzo dobre.
~Kasia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Fajna cena i smak. Marka L&L Longlife ma w ofercie świetne przekąski liofilizowane.
~Basia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Super opcja! Owoce liofilizowane bardzo mi smakują.
~Nadia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Liofilizacja owoców i warzyw pozwala na zachowanie w nich cennych składników odżywczych i witamin.
~Ewa
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Owoce liofilizowane to fajna i szybka przekąska w ciągu dnia.
~Ilona
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Czy owoce i warzywa liofilizowane są zdrowe?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności