Sos sojowy to bardzo ważny element w kuchni azjatyckiej, który stanowi dodatek do wielu potraw. Jego ciemny kolor i wyrazisty smak cenione sÄ… na caÅ‚ym Å›wiecie. Czy warto siÄ™gać po te orientalnÄ… przyprawÄ™, co zawiera i czy jest dla nas zdrowy?
Czy warto jeść sos sojowy?
WokóÅ‚ soi narosÅ‚o wiele mitów i niektórzy uważajÄ… tÄ™ roÅ›linÄ™ za najwiÄ™ksze zÅ‚o. Tymczasem nie ma żadnych badaÅ„ potwierdzajÄ…ce, że spożywanie soi w rozsÄ…dnej iloÅ›ci mogÅ‚oby siÄ™ przyczyniać do jakichkolwiek zaburzeÅ„ organizmu. WrÄ™cz przeciwnie. Soja - w tym również pozyskiwany z jej ziaren sos posiada niezbÄ™dne do funkcjonowania biaÅ‚ko, a także bogate źródÅ‚o pierwiastków takich jak wapÅ„, fosfor, magnez czy żelazo. Lekarze twierdzÄ…, że produkty sojowe pozwalajÄ… również w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na nowotwory. a także redukujÄ… "zÅ‚y" cholesterol. Soja jest również antyoksydantem - wpÅ‚ywa na wyglÄ…d skóry, wÅ‚osów i paznokci przeciwdziaÅ‚ajÄ…c wolnym rodnikom odpowiedzialnym za starzenie siÄ™ skóry.
Warto jednak zaznaczyć, że aby cieszyć siÄ™ z tych wszystkich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci należy wybierać produkt o dobrym skÅ‚adzie. Dobry sos sojowy powinien skÅ‚adać siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z czterech produktów: wody, nasion soi, soli i pszenicy (w wersji bezglutenowej ryż). Reszta jest caÅ‚kowicie zbÄ™dna i z pewnoÅ›ciÄ… niepotrzebna dla naszych organizmów.
Do czego dodawać sos sojowy?
Choć sos sojowy jest domenÄ… orientalnych potraw, możemy wbrew pozorom zastosować go również w naszej polskiej kuchni. Jego smak przypomina popularnÄ… przyprawÄ™ w pÅ‚ynie, dlatego sos sojowy może być stosowany jako jej zdrowszy zamiennik. Åšwietnie nadaje siÄ™ do zup. Nadaje siÄ™ także doskonale jako marynata do miÄ™s. Sos sojowy można dodać także do farszu na goÅ‚Ä…bki, grillowanych warzyw. PrzygotowujÄ…c sos pomidorowy do makaronu również można dodać kilka kropel. Sos sojowy sprawia, że dania z jego dodatkiem sÄ… bardziej sÅ‚one, tym samym dolewajÄ…c Å‚yżkÄ™ lub dwie można zrezygnować z soli lub ograniczyć jej ilość.