Sushi jest tradycyjną potrawą, której kolebką jest Japonia. Określenie "sushi" jest dość pojemne i w naszych europejskich warunkach opisuje najczęściej ogół smakołyków japońskich występujących w postaci charakterystycznych zwiniętych rolek. W rzeczywistości sushi ma wiele odmian i do jego wykonania stosuje się różne składniki. Sushi samo w sobie jest szalenie efektowne. Bogactwo barw jego składników oraz ich wartości odżywcze i walory smakowe czynią z tego dania potrawę nieco ekskluzywną. Kuchnia japońska w ogóle należy do jednej z najbardziej aromatycznych. Jest przy tym lekka, prosta i nie taka trudna w odtworzeniu w domowych warunkach.
Czym jest sushi?
Jego głównymi składnikami są ryż, surowe ryby, owoce morza, algi morskie oraz warzywa. Są one podawane w towarzystwie chrzanu wasabi, marynowanego imbiru oraz sosu sojowego. Podstawą sushi jest specjalnie gotowany ryż, który łączy się z warzywami, octem ryżowym, rybą i owocami morza. Rodzaje sushi rozróżnia się na podstawie tego, jakie składniki są użyte: jakie warzywa, jaka ryba itp. Najpopularniejszymi są maki-sushi. Potrawa serwowana jest w formie rolek owiniętych specjalnymi, czarnymi algami. Jeśli chcesz samodzielnie wykonać domowe sushi, wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w każdym dobrze zaopatrzonym markecie.
Samo zdrowie?
Kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych sushi zależy od zastosowanych w nim składników. Przyrządzone ze świeżych i wysokiej jakości produktów sushi samo w sobie jest potrawą należącą do grupy tych niskokalorycznych. Jest też lekkostrawne, pełne witamin i minerałów oraz składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Ryby są bogatym źródłem białka, witamin B i D, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy selenu i fosforu. Ryż jest pełen węglowodanów, magnezu, potasu, błonnika oraz żelaza. Nori (algi stosowane do owijania maki-sushi) to produkt bogaty w wapń, żelazo, jod, beta-karoten, oraz białka. Do tego dochodzą oczywiście zdrowe warzywa w postaci awokado, karczocha, pędów bambusa czy ogórka. Taka mieszanka składników niewątpliwie będzie miała pozytywny wpływ na nasz organizm. Regularne spożywanie tego dania pomoże nam utrzymać dobre zdrowie. Wzmocni się układ odpornościowy, nerwowy, a spowolnieniu ulegną procesy starzenia. Sushi może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, poprawy wzroku czy usprawnieniu procesów trawienia.
Pamiętaj, że w dostępnych w sklepach zestawach sushi stosowane są niekoniecznie najwyższej jakości produkty. Wędzone ryby, majonez czy inne śmieciowe dodatki nie mają nic wspólnego z tradycyjną, japońską kuchnią. Jeśli chcesz zjeść naprawdę smaczne, zdrowe i pożywne sushi, udaj się do restauracji, w której sushi-master wykona potrawę na Twoich oczach. Jeśli jesteś cierpliwy i masz ochotę spróbować swoich sił - zrób sushi samodzielnie.
Smacznego!