Dalgona Coffee to niekwestionowany hit ostatnich tygodni. Izolacja, której jesteśmy poddani wyzwala w nas, skrywane dotąd, pokłady kreatywności, zarówno zawodowej, jak i kulinarnej. Pomysł na stworzenie tej kawy, a właściwie bardziej deseru, zrodził się w Korei i nawiązuje do popularnych tam słodyczy w formie piankowych lizaków o konsystencji karmelu. I najważniejsze - do wykonania dangona coffee potrzeba jedynie trzech składników. Gotowi?
Czego potrzebujesz?
- 2 płaskich łyżek kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżek cukru
- 400 ml mleka
- 2 łyżek wody
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Przełóż do miseczki wodę, kawę i cukier. Przy pomocy miksera ubij gęstą i lśniącą pianę. Rozlej ulubione mleko do szklanek i ubitą pianę umieść na wierzchu. Gotowe!
W przypadku dalgona coffee można dowolnie kombinować z dodatkami. Istotne jest to, aby zachować objętość kawy, cukru i wody w stosunku 1:1:1. Nie zaleca się zmniejszania ilości składników, bo piana może się po prostu nie ubić. W przypadku podanych objętości, po dwie łyżeczki każdego składnika, wychodzi taka ilość pianki, która starczy na dwie osoby. Co istotne, pianka ma bardzo intensywny smak, dlatego warto ją połączyć z odpowiednią ilością mleka. Objętość 200 ml mleka to optymalna ilość. Pamiętaj, aby wykorzystać kawę rozpuszczalną. Jeśli wybierzesz inną, możesz mieć problem z uzyskaniem pożądanej piany. Do wykonania deseru możesz użyć dowolnego cukru.
Do wykonania dalgona coffee możesz użyć zarówno ciepłego, jak i zimnego mleka. Z ciepłym, uzyskasz napój mleczny o kawowym posmaku. W przypadku zimnego, dalgona coffee stanie się raczej deserem. Przygotowując napój możesz również skorzystać z Thermomixu, albo ubijać piankę ręcznie.
Banalne, prawda? Smacznego!