Zapewne każdy z nas wie na czym polega święto odbywające się na tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, czyli tłusty czwartek. Tradycja nakazuje zjedzenie przynajmniej jednego pączka, ponieważ przynosi to szczęście i dobrobyt na dalszą część roku,a Ty akurat jesteś na diecie lub nie przepadasz za smażonymi produktami? Pragniesz zakosztować tradycyjnych słodkości, bez obawy o wagę i zdrowie? Ten artykuł jest dla Ciebie!
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na łatwe i szybkie przysmaki tłustego czwartku. Pączki, faworki i oponki wcale nie muszą być tłuste, dzięki czemu nie musisz obawiać się o swoja dietę.
Dietetyczne pączki
Do przygotowania pączków będą potrzebne:
50g drożdży
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
2 jaja
1/2 kostki margaryny
szczypta cynamonu
szczypta soli
starta skórka z cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
(według uznania) nadzienie - dżem, suszone owoce, krem orzechowy lub czekolada
Sposób przygotowania:
W miseczce połącz drożdże z wodą i 1 łyżką cukru. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodaj resztę składników (z wyłączeniem składników na nadzienie), połącz ze sobą i zagnieć. Do ciasta dodaj drożdże i ponownie połącz i zagnieć ciasto do jednolitej masy. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie kawałki a następnie do każdego z nich dodaj wybrane nadzienie. Z tak nadzianego ciasta uformuj kulki, które układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem, pamiętaj o zachowaniu odstępów między nimi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz pączki do zarumienienia. Gotowe pączki możesz posypać odrobiną cynamonu.
Dietetyczne faworki
Składniki potrzebne do przygotowania:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki żytniej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 żółtko,
1,5 łyżki stewii,
130 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Połącz obie mąki, wysyp je na stolnice po czym połącz je z wszystkimi składnikami. Zagnieć do gładkiej sprężystej masy tak aby z łatwością odchodziło od rąk. Po tej czynności obij ciasto wałkiem aby dobrze napowietrzyć ciasto, a następnie umieść je na 30 minut w lodowce. Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek i powykrawaj paski o szerokości około 3-4cm x 8-10cm. Na środku pasków zrób nacięcie, przez które przewlecz jedną końcówkę. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią gotowe faworki. Piecz smakołyki przez 10-15 minut do zarumienienia. Faworki możesz delikatnie przyprószyć cukrem pudrem lub zjeść z konfiturą
Dietetyczne oponki
Aby upiec smaczne oponki należy przygotować:
50g chudego twarogu
1 jajko
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do smaku - siemię lniane (cytrynowe, pomarańczowe), cynamon
łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu połącz twaróg z jajkiem i jogurtem. Osobno wymieszaj mąki z sodą oczyszczoną i powoli dodawaj je do naczynia z twarogiem ciągle mieszając. Wyrób gładką i sprężystą masę. Jeśli jest zbyt suche dodaj dodatkową łyżkę jogurtu.Całość rozwałkuj na grubość ok 0,5-1cm. Za pomocą szklanki powykrawaj kółka, w których wytnij mniejsze kółka przy pomocy kieliszka lub nakrętki. Oponki smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Dietetyczne pączki marchewkowo-orzechowe
Do przygotowania przygotuj:
250 g marchewki
2 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
250 g chudego twarożku
100 g mielonych orzechów laskowych
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
Do posypania: cukier puder wymieszany z łyżeczką cynamonu
Sposób przygotowania:
Obrana i osuszona marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę cytryny zblenduj na gładką masę. Dodaj twarożek, orzechy, marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko połącz mieszając. Rozgrzej wybrany tłuszcz w głębokim naczyniu i wkładaj do niego kawałki ciasta uformowane w kulki. Smaż przez 4-5 minut aż się zarumienią. Wyłóż pączki na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Gotowe pączki posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu.