Rybny paprykarz to smaczny dodatek do kanapek . Niemal każdy zna jego smak bo jest to bardzo popularny produkt. Aby oprócz fantastycznego smaku mieć pewność, że nasz przysmak jest także zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów warto przygotować go samemu w domu. Zrobienie paprykarza rybnego nie jest skomplikowane, a otrzymana porcja wystarczy na klika posiłków lub dla większej ilości osób. Jak zrobić paprykarz rybny domowym sposobem? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 wędzona makrela-160 g przecieru pomidorowego
- 60 g ryżu
- 2 marchewki
- 1 nieduża pietruszka
- łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania krok po kroku
Przygotowanie paprykarza rybnego zaczynamy od obrania marchewki i pietruszki oraz starcia ich na tarce ( grube oczka). Następnie siekamy w kostkę seler naciowy. Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a po jego ugotowaniu rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju po czym wrzucamy na nią cebulę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Na patelnię wrzucamy też marchewkę, pietruszkę i selera. Całość podsmażamy przez kolejne 5 min. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywką i w ten sposób dusimy warzywa, aż staną się miękkie. Kolejnym etapem jest dodanie na patelnię przecieru pomidorowego, słodką i wędzoną paprykę oraz doprawienie solą i pieprzem. Po około 3 minutowym gotowaniu przygotowujemy mięso ryby oddzielając je od skóry i kości. Po podzieleniu na mniejsze kawałki zawartość patelni przekładamy do miski i dodajemy do niej rybę oraz ryż. Mieszamy delikatnie składniki, a po ostudzeniu paprykarza umieszczamy w lodówce. Gotowy do zjedzenia będzie następnego dnia. Smacznego.