Kto z nas nie lubi dodatków obiadowych w postaci kiszonych ogórków? Z letnich i jesiennych darów natury możemy też przygotować domowy ketchup lub grzybki marynowane. Wszystkie z tych produktów możesz oczywiÅ›cie znaleźć na sklepowych póÅ‚kach, lecz gwarantujemy, że przygotowane w domu bÄ™dÄ… smakować zupeÅ‚nie inaczej. Prezentujemy proste przepisy na przetwory zimowe, z którymi poradzÄ… sobie nawet ci, których doÅ›wiadczenie w kuchni jest niewielkie.
Grzybki w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonała zagryzka lub dodatek do wielu sałatek. Przepis na nie jest niezwykle prosty, dlatego możesz bez problemu przygotować sobie grzybki w domu, zamiast kupować je w sklepie.
Składniki:
- 1 kg kapeluszy grzybków
- 4 litry wody
- 1 łyżka soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 cebula
- 1 łyżka soli
- liście laurowe
- ziarenka gorczycy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Zagotuj wodÄ™ z sokiem cytryny i solÄ…. Wrzuć grzybki i gotuj przez 5 minut. NastÄ™pnie odcedź. Cukier rozpuść we wrzÄ…cej wodzie i dodaj posiekanÄ… drobno cebulÄ™. Wrzuć grzybki i blanszuj przez okoÅ‚o minutÄ™. Zdejmij z ognia i wlej ocet dokÅ‚adnie mieszajÄ…c caÅ‚ość. Do dokÅ‚adnie umytych i wyparzonych sÅ‚oiczków wrzuć po 1 ziarenku gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 kuleczki czarnego pieprzu i 2 listki laurowe. NastÄ™pnie napeÅ‚nij sÅ‚oiczki grzybami zostawiajÄ…c okoÅ‚o 1/4 wolnego miejsca. Wlej zalewÄ™. Zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki stanowiÄ… nieodÅ‚Ä…czny element polskiej kuchni. Używane sÄ… jako dodatek do obiadów, saÅ‚atek i kanapek. Można je jeść również same, posypane solÄ… lub jako zakÄ…skÄ™ do alkoholu. Ogórki kiszone sÄ… również naturalnym probiotykiem wzmacniajÄ…cym organizm, dlatego zawsze warto mieć je w swojej kuchni.
Składniki:
- nieduże ogórki gruntowe
- korzenie chrzanu
- czosnek
- liście laurowe
- sól
- koper
Ogórki dokÅ‚adnie myjemy i osuszamy. WkÅ‚adamy je do sÅ‚oików dość ciasno, lecz nie na siÅ‚Ä™, aby miaÅ‚y trochÄ™ przestrzeni. Dodajemy do każdego sÅ‚oika po 2 zÄ…bki czosnku, liść laurowy, kawaÅ‚ek chrzanu i koper (najlepiej z Å‚odygÄ…). Gotujemy osolonÄ… wodÄ™ (1 Å‚yżka soli na 1 litr wody). Zalewamy ogórki i zakrÄ™camy. Odstawiamy na 12 godzin w ciepÅ‚e miejsce dnem do góry, a nastÄ™pnie przenosimy do chÅ‚odnego pomieszczenia na okoÅ‚o 2 tygodnie.
Ketchup
Domowy ketchup smakuje znacznie lepiej i intensywniej niż ten, który kupujemy w sklepie. Jest także zdrowszy, ponieważ nie zawiera sztucznych konserwantów i aromatów.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1/2 szklanki octu (najlepiej jabłkowego)
- 1/3 szklanki cukru lub innego słodzika
- 1 łyżka soli
- szczypta chilli
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka ziarenek gorczycy
- 2 liście laurowe
- olej
Pomidory sparzamy, usuwajÄ…c z nich skórkÄ™ i gniazda nasienne. Kroimy na drobne części. W garnku rozgrzewamy odrobinÄ™ oleju i dodajemy pokrojonÄ… drobno cebulÄ™ i czosnek. Wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy. Gotujemy przez godzinÄ™ bez przykrycia. Dodajemy ocet i gotujemy dalej, aż pomidory caÅ‚kowicie zmiÄ™knÄ…, a nadmiar wody odparuje. NastÄ™pnie caÅ‚ość przelewamy przez sitko i napeÅ‚niamy sÅ‚oiki. Domowy ketchup przechowujemy w lodówce.