Egzotyczne owoce - właściwości i zastosowania

O ile kiedyś egzotyczne owoce takie jak cytryny czy mandarynki były trudne do zdobycia, tak dzisiaj znaleźć je i wiele innych gatunków można w większości marketów i dyskontów spożywczych. Przykuwają one wzrok konsumentów żywymi kolorami, ciekawymi formami oraz często atrakcyjnym aromatem. Tymczasem wspaniały wygląd i obietnica niesamowitego smaku to nie jedyne powody, dla których warto włączyć je do swojej diety - ich spożywanie łączy się również z wieloma zaletami zdrowotnymi. Poniżej przedstawiamy kilka znanych gatunków oraz ich właściwości.
Mango
Mango oryginalnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i w zależności od odmiany jego kolorystyka waha się od zieleni, poprzez żółcie, aż do czerwieni. Owoc ten stanowi źródło witaminy C i błonnika. Inne zawarte w nim składniki pomagają w zapobieganiu raka okrężnicy i raka piersi, a przy tym obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto mango ma słodki smak, który wielu osobom na myśl przyniesie wakacje. Może być dodane do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Awokado
To jeden z popularniejszych owoców, które znane są ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Awokado stanowi źródło dobrych kwasów tłuszczowych omega-9, kwasu foliowego, luteiny i zeaksantyny. Ma więc pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego, rozwój płodu oraz wspomaga wzrok. Ponadto w jego składzie znaleźć można likopen, witaminy C, E i A oraz potas. Awokado wykorzystać można do zrobienia guacamole, a także wykorzystać w formie pasty do kanapek lub do sałatki.
Papaja
Ten atrakcyjnie wyglądający owoc o zielonej skórce, pomarańczowym miąższu i czarnych pestkach pochodzi z Ameryki Środkowej i w naturze może osiągać nawet pół metra długości. Zawiera w sobie duże ilości witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Stanowi też źródło papainy i likopenu, dzięki czemu spożywanie tego owocu wspiera profilaktykę chorób krążenia, poprawia trawienie i ułatwia spalanie tkanek tłuszczowych. Papaję można spożywać świeżą bądź upieczoną. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.
Granat
Znanym owocem w kolorze czerwieni, którego w sklepach najczęściej można spotkać jesienią, jest granat. Ma on często rozmiary jabłka, natomiast w jego wnętrzu prócz gąbczastego miąższu znaleźć można jadalne pestki. Obfitują one w witaminy C i E, beta-karoten oraz selen i miedź. Oprócz nich, granaty są źródłem działających przeciwzapalnie polifenoli i estrogenów, przez co doceniane są szczególnie przez kobiety. Z granatu przygotować można pyszny sok, dodać jego ziarna do sałatki lub zjeść wraz z jogurtem naturalnym.
Marakuja
Znana także jako passiflora, passion fruit czy męczennica jadalna to gatunek pochodzący z Ameryki Południowej. Spotkać się można z jej dwiema odmianami: żółtą lub fioletową. W smaku może się ona kojarzyć z guawą - jest tak samo słodko-kwaśna, a w jej składzie znaleźć można potas, żelazo i fosfor oraz duże ilości witamin C i A. Można spożywać ją samodzielnie, delektując się jej miąższem i pestkami lub dodać do wszelakich owocowych sałatek, mięsa czy koktajli i deserów.
Dodaj komentarz
Najlepsze porady Kulinarne Czy porada Egzotyczne owoce - właściwości i zastosowania przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Egzotyczne owoce - właściwości i zastosowania? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
porada do kuchni w sam raz
Najlepszym pomysłem może być połączenie tych wszystkich owoców w sałatce lub jako koreczki. Zastrzyk witamin.