09.02.2024

Jak filtrować nalewki?

Jak filtrować nalewki?

Ocena artykułu

Na podstawie 6 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Nalewki są bardzo smacznym alkoholem, który ma zazwyczaj właściwości lecznicze. Wykonywane są one z roślin, owoców, przypraw oraz dodawany jest do nich spirytus lub czysta wódka. W ten sposób tworzony jest rozgrzewający napój łagodzący kłopoty trawienne czy obniżający ciśnienie. Jednak większość nalewek powinna mieć klarowną postać, jak więc je przefiltrować?


Co jest używane do filtrowania?

Klarowną postać nalewki otrzymujemy poprzez jej przelanie przez gazę, bibułkę, szmatkę lnianą lub płócienną. Niekiedy używane są do tego zwykłe ręczniki papierowe. Niezbędne jest także naczynie do przelania nalewki. Filtrowanie polega bowiem na jej przelaniu przez materiał, który zatrzyma osad oraz inne drobinki. Sposobów filtrowania jest co najmniej kilka. Prezentujemy więc niektóre z nich, te najłatwiejsze, które zapewnią przejrzystość nalewce oraz sprawią, ze jej kolor będzie głęboki i oprócz własciwosci leczniczych nalewka zyska również wspaniałą postać.

Trzy sposoby na filtrowanie nalewek

Najprostszy sposób na filtrowanie to przelanie nalewki przez papierowe ręczniki. Nie jest w 100% skuteczny sposób, ale szybki i tani. Ręczniki można wymieniać w zależności od potrzeb. Nie jest to materiał drogi i mamy go pod dostatkiem na rolce. Nieco skuteczniejsze jest cedzenie przez gazę. Należy jednak zakupić co najmniej kilka sztuk i kilkakrotnie je składać, by dokładniej filtrowały. Najbardziej dokładny, lecz pracochłonny sposób to cedzenie przez szmatkę płócienną lub lnianą. Płyn powoli przez nie przecieka, jednak będzie miał najbardziej klarowną postać. Po kilku dniach filtrowania na spodzie butelki lubi się zebrać osad, jednak jest to naturalne i nie nalezy się przejmować, że coś poszło nie tak. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(6)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dobrze przefiltrowana nalewka, dobrze spakuje i można zawsze poczęstować sąsiada.
~Karol
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Warto uprzedzić, że ręczniki papierowe zwykle są sklejane więc nie sadzę by sączenie przez nie to dobry pomysł. Polecam film na YT ( youtubie ). Należy wpisać frazę "WOBER - system filtrowania próżniowego"
~~Wojtek
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy inspiracja Jak filtrować nalewki? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak filtrować nalewki?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak filtrować nalewki?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak filtrować nalewki?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pomocny artykuł
~~Katarzyna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przydatne porady
~~Adam
09.02.2024

Losowe artykuły

Co zamiast kremu z filtrem?
Co zamiast kremu z filtrem?
Chociaż promienie słoneczne mają pozytywny wpływ na samopoczucie człowieka oraz jego zdrowia, to jednak w nadmiernych ilościach mogą wyrządzić wielkie szkody. Zbyt długie przebywanie na słońcu może doprowadzić do rozwoju wielu
Jak zrobić naleśniki? Poznaj łatwy i szybki sposób
Jak zrobić naleśniki? Poznaj łatwy i szybki sposób
Naleśniki to dobry pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia, zarówno nadają się na śniadanie jak i obiad, a nawet kolację. Jest wiele przepisów, i możliwości na ich przygotowanie. My przedstawimy pomysł na pulchne i
Jak zrobić lampion Halloween z dyni
Jak zrobić lampion Halloween z dyni
Podświetlona dynia z oczami i uśmiechem to symbol amerykańskiego święta Halloween. W krajach anglosaskich takie lampiony noszą nazwę "Jack-o'-lantern" i stawia się je w oknach lub przy drzwiach by odstraszały złe duchy. Jest to efektowna
Jak zapobiegać przegrzewaniu się laptopa?
Jak zapobiegać przegrzewaniu się laptopa?
Laptopy na stałe zagościły w naszym życiu. Dla wielu osób stanowią już nierozłącznych towarzyszy - dostarczają rozrywki, ułatwiają komunikację i często są źródłem utrzymania. Ze względu na ich rozmiary i wagę nie
Jak dbać o rośliny w akwarium?
Jak dbać o rośliny w akwarium?
Jak zrobić majonez w domu?
Jak zrobić majonez w domu?
Majonez to bezsprzecznie jeden z najpopularniejszych dodatków do różnych potraw, zarówno przystawek, jak i dań głównych. Często spotykany na sklepowych półkach, ma jednak swoje domowe odpowiedniki. Wykonanie
Konina to zdrowe mięso?
Konina to zdrowe mięso?
Konina nie dla wszystkich jest smacznym mięsem, ale może to być spowodowane jedynie tym, że nieodpowiednio się ją przyrządziło. W rzeczywistości konina ma niepowtarzalny i bardzo delikatny smak, którego nie można porównac do
Jak się dobrze uczyć?
Jak się dobrze uczyć?
Nowy rok szkolny już się zaczął, a wraz z nim u niektórych pojawiły się pytania: jak się uczyć dobrze i szybko? Czy to jest w ogóle możliwe? Niektórym nauka przychodzi bez trudu, zapamiętują dużo nie potrzebując
Jak smażyć rydze ?
Jak smażyć rydze ?
Rydze to popularny jesienny przysmak. Jak więc je usmażyć by smakowały przepysznie.
Gdzie iść na randkę?
Gdzie iść na randkę?
Jeden z najpiękniejszych dni w roku już nadchodzi wielkimi krokami.. Jaki? Oczywiście Walentynki. Przy tej okazji fajnie wiedzieć gdzie zabrać swoją wybrankę. Wiadomo, że bardzo dobrym pierwszym wrażeniem jest gdy to chłopak jest
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności