Nalewki są bardzo smacznym alkoholem, który ma zazwyczaj właściwości lecznicze. Wykonywane są one z roślin, owoców, przypraw oraz dodawany jest do nich spirytus lub czysta wódka. W ten sposób tworzony jest rozgrzewający napój łagodzący kłopoty trawienne czy obniżający ciśnienie. Jednak większość nalewek powinna mieć klarowną postać, jak więc je przefiltrować?
Co jest używane do filtrowania?
Klarowną postać nalewki otrzymujemy poprzez jej przelanie przez gazę, bibułkę, szmatkę lnianą lub płócienną. Niekiedy używane są do tego zwykłe ręczniki papierowe. Niezbędne jest także naczynie do przelania nalewki. Filtrowanie polega bowiem na jej przelaniu przez materiał, który zatrzyma osad oraz inne drobinki. Sposobów filtrowania jest co najmniej kilka. Prezentujemy więc niektóre z nich, te najłatwiejsze, które zapewnią przejrzystość nalewce oraz sprawią, ze jej kolor będzie głęboki i oprócz własciwosci leczniczych nalewka zyska również wspaniałą postać.
Trzy sposoby na filtrowanie nalewek
Najprostszy sposób na filtrowanie to przelanie nalewki przez papierowe ręczniki. Nie jest w 100% skuteczny sposób, ale szybki i tani. Ręczniki można wymieniać w zależności od potrzeb. Nie jest to materiał drogi i mamy go pod dostatkiem na rolce. Nieco skuteczniejsze jest cedzenie przez gazę. Należy jednak zakupić co najmniej kilka sztuk i kilkakrotnie je składać, by dokładniej filtrowały. Najbardziej dokładny, lecz pracochłonny sposób to cedzenie przez szmatkę płócienną lub lnianą. Płyn powoli przez nie przecieka, jednak będzie miał najbardziej klarowną postać. Po kilku dniach filtrowania na spodzie butelki lubi się zebrać osad, jednak jest to naturalne i nie nalezy się przejmować, że coś poszło nie tak.