Wprowadzasz do swojej diety zdrowe produkty i jest wśród nich właśnie bób? Bób to bardzo zdrowa roślina strączkowa, która może służyć za podstawę do przygotowanie wyśmienitego puree lub jako słona przekąska do wieczornego seansu filmowego. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób go przyrządzimy.
Jakieś pomysły na bób?
Bób bo to świetna przekąska. Co prawda wiele osób nie rozumie w ogóle jak można go jeść, jednak zazwyczaj są to osoby, które nigdy nawet nie spróbowały. Gotowanie bobu jest naprawdę bardzo proste. Przede wszystkim trzeba zagotować odpowiednią ilość wody i pamiętać, żeby ją odrobinę posolić. Kiedy już woda będzie się gotować można wrzucać do niej bób. Generalnie najlepiej gotować go około 2 do 3 minut. Jednak tak naprawdę wszystko zależy od tego jaka konsystencja bobu będzie nam odpowiadać. Jeżeli chcemy, żeby był chrupiący, to z pewnością te 3 minuty wystarczą. Im dłużej bób znajduje się w wodzie, tym bardziej jego konsystencja staje się mazista i miękka, co nie każdemu może odpowiadać.
Bób na wiele sposobów
Żeby uzyskać ciekawy smak bobu, można użyć w gotowaniu różnych przypraw. Wiele osób daje do gotowania obrane ząbki czosnku, mielony pieprz, albo nawet gałązkę lubczyku. Ale tutaj też musimy sami wypróbować opcję, która będzie dla nas najsmaczniejsza. Najlepiej ugotować po małej porcji bobu i do każdej z nich dodać inne przyprawy. Smak bobu zależy również nie tylko od gotowania, ale też od momentu, w którym został on zebrany. Bób to świetny zamiennik wszelkich niezdrowych i tuczących słonych przekąsek. Warto go więc chrupać zamiast zapychać organizm szkodliwymi produktami.