Kasze sa bardzo zdrowe dla naszego organizmu. To zdecydowanie lżejsze węglowodany, które łatwiej jest nam strawić oraz posiadają wiele witamin i minerałów w swoim składzie. Powinniśmy je dlatego jeść jak najczęściej. Nie tylko świetnie jest je podać do obiadu zmiast ziemniaków, ale też mogą one być składnikiem sałatek, a nawet deserów. Jedną z takich kasz jest jaglana. Jak ją ugotować?
Podanie kaszy jaglanej
Kasza jest bardzo łatwa do ugotowania. Dodatkowo, możesz ją podać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nie znudzi się szybko. Będzie stanowiła przepyszny deser, w połączeniu z jabłkiem, migdałami i żurawiną. Jeżeli nie lubisz owsianki, kasza jaglana idealnie ją zastąpi. Podczas obiadu, podaj ją wraz z sosem i mięsem lub nawet samymi pieczarkami. Naprawdę, istnieje wiele różnych możliwości. Postaraj się również gotować różnego rodzaju kasze, aby urozmaicić jadłospis.
Ugotuj doskonałą kaszę
Kaszę jaglaną ugotujesz bardzo łatwo. Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj odrobię soli. Do gotującej się wody wsyp szklankę kaszy, którą warto wcześniej przepłukać. Gotuj pod przykryciem na delikatnym ogniu. Od czasu co czasu zobacz, czy nie gotuje się zbyt mocno. Pamiętaj żeby nawet jej nie mieszać. Gotuj, aż do wchłonięcia się wody. Dopiero wtedy delikatnie zamieszaj. Jeżeli zaczęłabyś wcześniej, może Ci się przypalić, a tak nie musisz jej cały czas pilnować. W dodatku zostaną w niej wszystkie składniki odżywcze, które zazwyczaj wylewamy z woda.