09.02.2024

Jak gotować komosę ryżową?

Jak gotować komosę ryżową?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Zdrowa i zbilansowana dieta oraz bycie fit jest ostatnio na topie, dlatego każdy też szuka zdrowych sposobów na przygotowanie pysznych i smacznych dań, które są pełne witamin, minerałów i oczywiście nie są wysokokaloryczne. W ten sposób strasznie głośno zaczęło być o quinoa, czyli po polsku o komosie ryżowej. Co to jest? Większość twierdzi że to jest zboże, jednak to nie jest prawdą. Bardziej podobna jest do szpinaku czy buraka. Owoce komosy ryżowej są malutkie i wyglądają jak bogate w skrobię orzeszki. 

Quinoa była jednym z najlepszych przysmaków Inków i pochodzi z Ameryki Południowej. Bogata w białko, witaminy oraz sole mineralne potrafi być bardzo sycąca, ale też pogada w potrzebne nam na co dzień składniki odżywcze.

Jak jednak się gotuje komosę ryżową? Poniżej znajdziesz u nas opisany krok po kroku cały proces gotowania. Jest to łatwiejsze niż się wydaje! ;)


Moczenie komosy ryżowej

Ogólnie to komosa ryżowa jest gotowana praktycznie w ten sam sposób co ryż. Jednak, największą różnicą to wymoczenie komosy przed gotowanie. Co wystarczy zrobić?
Wlej do garnka 1,5 szklanki zimnej wody i dodaj do niej szklankę komosy ryżowej. Całość pozostaw tak na około 20-30 minut. Po upływie tego czasu umieszczamy w sitku komosę ryżową i odsączamy od całości wody, w której się moczyła. Możesz też dodatkowo wypłukać kilka razy komosę ryżową czystą wodą.

Gotowanie komosy ryżowej

Gdy już skończysz z procesem moczenia, jedyne co zostało to gotowanie. Ponownie dodajemy 1,5 szklanki wody do garnka, soli ją i dodajemy komosę ryżową. Gdy doprowadzisz całość do wrzenia to zakryj garnek pokrywką i gotuj wszystko na najmniejszym ogniu przez około 20-30 minut. Pamiętaj że od czasu do czasu możesz wymieszać komosę ryżową. 
Gdy już komosa ryżowa będzie gotowa to zdejmij ją z ognia, ale nie zdejmuj pokrywki jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu otwórz garnek, wymieszaj komosę ryżową i możesz zacząć ją podawać ;)

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Jak gotować komosę ryżową? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak gotować komosę ryżową?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak gotować komosę ryżową?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
uwielbiam
~Jak gotować komosę ryżową?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pomocne porady
~~Adam
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności