Przyrządzanie nowych dań może być banalnie proste, ale może nam przysporzyć wielu kłopotów. Wybierając proste produkty i niezbyt skomplikowane przepisy, możemy w zaciszu domowym stworzyć niesamowite potrawy, których nie powstydzili by się najlepsi kucharze. Jeśli jednak gotowanie to zupełnie nie nasza bajka i potrafimy przypalić nawet wodę na herbatę, to zacznijmy od rzeczy najprostszych.
Kilka prostych rad, które na pewno pomogą
Bardzo prostą w przygotowaniu i jednocześnie pożywną i pyszną będzie gotowana kukurydza. Jak to zrobić, żeby smakowała wybornie i w swojej prostocie zaskoczyła każdego smakiem? Gotowanie kukurydzy jest niesamowicie łatwe. Są tylko pewne zasady, o których nalezy pamiętać. Pierwsza wskazówka, to obranie kukurydzy. Trzeba zrobić to jak najbardziej dokładnie. Listki czy nitki powinny być usunięte i wyrzucone. Dodatkowo, zwracajmy uwagę na ilość wody, którą wlewamy do garnka. Najpierw włóżmy oczyszczone kukurydze, a dopiero później zalejmy wodą, tak aby przykrywała nieco kukurydzę. Dobrze jest też wiedzieć że do wody należy dać jedną łyżeczkę cukru, a nie soli. Sól sprawia że kukurydza jest twarda, a cukier wzbogaci intensywność smaku kukurydzy. Na koniec, czas gotowania. Ogólnie kukurydzę gotuje się od 5 do 10 minut. Jednak ludzie mają różne upodobania. Jeżeli lubimy chrupiącą to gotujemy ją ok. 5 minut, a jeżeli mamy akurat ochotę na miękką, to zostawiamy w gotującej się wodzie na całe 10 minut. Pamiętajmy, aby nie przekraczać tego czasu, bo później kukurydza ponownie zaczyna być twarda.