Awokado coraz częściej gości w naszych domach. To zielony owoc z dużą pestka w środku i bardzo smacznym miąższem. Przygotowywane są z niego pasty na chleb czy sosy. Może występować w wersji na słodko, słono lub tej pikantnej. Warto spróbować każdej z nich. Podpowiadamy więc, jak jeść awokado.
Aby zjeść awokado należy jednak poczekać aż dojrzeje. Wiele osób nie potrafi tego sprawdzić zanim nie rozkroi owoca. Jest jeden prosty sposób, by i bez krojenia, w sklepie, poznać dojrzałe awokado. Uciskamy lekko palcem jego skórkę przy ogonku. Kiedy się ugnie, awokado jest gotowe do jedzenia. Inaczej nie będzie smaczne a miąższ nie będzie chciał odejśc od skórki.
Awokado na słodko
Zrób z awokado pyszny deser. Zmiksuj miąższ całego owocu ze szklanką mleka i dwoma łyżeczkami miodu. Tak powstały krem możesz zjeść sam lub dodać do innych deserów. Uwaga jest on jednak kaloryczny, ponieważ awokado jest owocem o największej zawartości tłuszczu. Nie jest to jednak tłuszcz nie zdrowy, bo pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Poza tym zawiera między innymi potas.
Awokado na słono
Z awokado możesz wykonać pastę do chleba. Idealnie zastępuje ono również masło. Aby wykonać pastę potrzebujemy ojrzałe awokado, dwa jajka ugotowane na twardo, ząbek czosnku, łyżkę majonezu, łyżkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Najlepiej wszystko zmiksować w blenderze. Oczywiście najpierw trzeba obrać jajka i owoc oraz zaleca się przecisnąć czosnek przez praskę.