Figi możemy dostać w sklepie zarówno w wersji świeżej jak i suszonej. Owoce te są bardzo zdrowe, zawierają magnez, wapń, potas, a także dużo błonnika. Sporządzane są z nich pyszne konfitury i dżemy. Owoce wspierają układ pokarmowy, wzmacniają zęby i kości, a także obniżają ciśnienie. Poza tym poprawiają pamięć oraz przeciwdziałają stresowi. Warto je więc spożywać regularnie, ale jak dokładnie jeść figę?
Jedzenie świeżej figi
Jedzenie figi jest bardzo łatwe i nie należy się zniechęcać podczas zakupu owoca tym, że nie wiadomo jak go otworzyć. Po prostu kroimy go na cząstki i wydłubujemy z niego miąższ widelcem czy łyżeczką. Niektórzy kroją figę na plasterki i kładą po prostu na kanapce czy dodają do sałatek. Figa świetnie pasuje również do deserów lodowych czy kremów. Smakuje z serami żółtymi i białymi. Doskonale komponuje się z winem. Owoce są słodkie i bardzo smaczne. Często dodaje się je także do ciast.
Suszone figi
Suszone figi kupione w sklepie są gotowe do spożycia. Najlepiej pokroić je w kostkę i dodawać np.: do musli na śniadanie. Można również zrobić z nich smaczny deser. Ich słodycz pozwala ograniczyć cukier dodawany do dań. Figi mogą być spożywane również zamiast słodyczy. To świetna przekąska dla wegan, którzy nie mogą spożywać dostępnych w sklepach słodkości.