Granat w naszej kuchni nie jest doceniany. Mało kto wie bowiem, że zapobiega on starzeniu się komórek lub też stanowi jeden ze sposobów, by ustrzec się przed rakiem. Zawarte w nim wolne rodniki i substancje odżywcze wpływają świetnie na pracę organizmu. Jak więc wprowadzić granat do codziennego menu?
Przyrządzamy sok z granatu
Sok z granatu jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Można go pić sam lub z wodą. Dodawany do herbaty również poprawi jej smak. Tak naprawdę to, w jaki sposób go będziemy spozywać zależy tylko od naszego smaku. Aby zrobić sok z granatu, wydrążamy z owocu wszystkie cząstki oraz umieszczamy je w garnku. Zalewamy dwoma szklankami wody i dodajemy dwie łyżki cukru. Gotujemy aż powstanie piękny, czerwony sok. Potem odcedzamy pestki i możemy zlać sok do butelki.
Granat jako dodatek
Oczywiście owoc granatu można jeść solo. Jest on świetną przekąską. Można jednak stosować go również jako dodatek do sałatek. Jedną z nich jest ta z pomidorków koktajlowych, sałaty zielonej, fetą, cebulką i drobno siekanym chilli. Mieszamy całość z cząstami granatu, solą, pieprzem, vinegretem oraz tymiankiem i gotowe. Taka sałatka może być spożywana sama, jak i świetnie nadaje się do mięs. Granat pełni w niej ważną rolę, bo przełamuje słodyczą smak sera i chilli.