Rozmaitośc owoców morza pozwala nam na przyrządzanie z nich wielu ciekawych i smacznych dań. Popularne i łatwe do przygotowania krewetki z czasem sie jednak nudzą i szukamy innych pomysłów na bardziej ambitne dania z wykorzystaniem owoców morza. Bardzo dobrym pomysłem będzie przygotowanie muli. Ich mięso jest białe, smaczne i o lekko gumowatej konsystencji, ale fakt że jest zamknięte w muszli trochę może przerażać.
Przydatne wskazówki
Mule to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców morza. Aby pierwszy raz spróbować małży można pojść po prostu do restauracji, która specjalizuje się w tego typu potrawach. Przyjemniejszym będzie jednak samodzielne ich przygotowanie i zaserwowanie osobie najbliższej. Nie jest to trudne, trzeba jedynie pamiętać parę rzeczy. Po pierwsze, nigdy nie kupujemy mrożonych małży. Mrożone mule są już wcześniej podgotowane i nigdy nie wiadomo czy nie są gorszej jakości. Dodatkowo, pamiętajmy, że muszle świeżych muli otwierają się w trakcie gotowania. Te muszle, które się nie otworzą trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia
Sposób na jedzenie muli
Jeśli natomiast chodzi o ich jedzenie, to nie ma z tym większego problemu, ponieważ jest na to parę sposobów. Wygodnie jest po prostu jeść mule rękami lub widelcem. Wyciągamy mięso z muszli a sos możemy zjeść później łyżką. Ciekawym sposobem jest też posłużenie się muszlą pierwszego zjedzonego mula jak szczypcami do jedzenia kolejnych.