Często w sklepach widzisz papaję, jednakże nie możesz się skusić na zakup tego owocu? Może po przeczytaniu tego artykułu zmienisz o nim zdanie! Papaja jest egzotycznym owocem, który smakiem przypomina melona. Wygląd papai to połączenie zielono-żółtej skórki z pomarańczowym wnętrzem — jest to owoce o owalnym kształcie, który może mieć długość nawet do 20 cm. Jak jeść papaję i jakie ma ona cenne właściwości? Zachęcamy do dalszej lektury!
Jak spożywać papaję?
Papaja najlepiej smakuje na surowo — możesz ją doprawić sokiem z cytryny, a nawet solą i pieprzem. Papaja często bywa dodawana do sorbetów, lodów, a także sałatek owocowych. Owoc należy kroić tuż przed podaniem, ponieważ szybko mięknie i jego tekstura staje się dość nieprzyjemna. Z papai możesz również stworzyć orzeźwiający sok, który podczas w letnie popołudnie. Papaja świetnie komponuje się z kurczakiem, krewetkami, a także pikantnymi potrawami. W papai znajdują się enzymy, które powodują, że mięso staje się delikatne, wręcz kruche. W kuchni nie tylko możesz wykorzystać owoc papai, ale również jej nasiona, które idealnie nadają się do przyprawiania przygotowywanych potraw.
Jakie właściwości ma papaja?
Papaja to orientalny owoc, który zawiera w sobie duże pokłady witamin i składników odżywczych. W jednym owocu papai można znaleźć ok. 120 kcal, z czego większość to węglowodany. W papai znajdują się ogromne pokłady witaminy C, nawet większe niż w pomarańczy — wystarczy, że zjesz cały owoc, a dostarczysz swojemu organizmowi dwukrotną dawkę Twojego dziennego zapotrzebowania. Witamina A znajdująca się w papai może poprawić wzrok i wpłynąć na poprawę cery. Flawonoidy mają silne działanie przeciwutleniające i zapobiegają starzeniu się organizmu. W tym egzotycznym owocu dostępny jest również enzym papina, który wspomaga pracę układu pokarmowego i ma zdolność trawienia białek — zapobiega pojawianiu się wzdęć oraz zaparć, a także przyśpiesza proces odchudzania. A co z nasionami papai? Czarne i okrągłe nasiona w smaku są gorzkie oraz pieprzne — uznawane są za naturalne lekarstwo, które pomaga w stanach zapalnych i łagodzi ból, często są również uznawane za środek zwalczający grzybicę.
Jak wykorzystywać papaję w kuchni?
Papaja ma lekko słodkawy, jednakże w większej części korzenny smak, który jest dość specyficzny, dlatego wiele osób decyduje się na łączenie papai z produktami mlecznymi, np. dodają ją do jogurtów naturalnych czy tworzą z niej pożywne koktajle. Papaja często jest dodatkiem do lodowych deserów oraz sałatek owocowych. Z owocu papai można również wykonać przetwory, np. dżemy, soki czy syropy.
Papaja nie dla wszystkich
Musisz wiedzieć, że papaja nie jest owocem dla wszystkich, ponieważ znajduje się w niej biały płyn, który wywołuje potężne reakcje alergiczne oraz poważne podrażnienia. Osoby, które są uczulone na lateks, mogą spodziewać się również uczulenia na papaję, ponieważ jest to tzw. alergia krzyżowa. Papai nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ nasiona mogą przyczynić się do uszkodzenia płodu. Warto również zrezygnować z niedojrzałej papai, w której znajdują się duże ilości alkaloidu karpainy.