Wybierasz się na weekend do Francji lub też lubisz eksperymenty w kuchni? Jeśli tak zapewne już myślałeś o jedzeniu ślimaków. To smaczna potrawa, która nie budzi już takiego obrzydzenia jak kiedyś. Warto jej spróbować, jednak zanim się na to zdecydujemy, najlepiej poczytać o tym, jak je jeść, bo to też nie łatwa sprawa.
Jak podawane są ślimaki?
Do najpopularniejszych sposobów podania ślimaków mozna zaliczyć te podsmażane na masełku, najczęściej z czosnkiem i wszelakiego rodzaju przyprawami, a także zapiekane z serem, przykładowo camembert. Istnieje wiele przepisów na to wspaniałe danie, które nie należy traktować jako odrażające i wysmiewać się z niego. Oryginalnie podawanych ślimaków można skosztować oczywiście we Francji. Jednak można samemu je przyrządzić w domu, bo w większych hipermarketach kupimy je bez problemu.
Sposób na jedzenie ślimaków
Aby móc nacieszyć się mięsem ślimaka, do jego spożycia potrzebujemy specjalnego małego widelczyka, który nam w tym pomoże. W restauracji z pewnością rzuci nam się on w oczy. Przytrzymujemy dłonią skorupkę i wyciągamy z niej ślimaka. Nalezy całego go wsadzić do ust, wówczas poczujemy jego niepowtarzalny smak. Jak każde mięso, także ślimak doskonale smakuje po odpowiednim przyrządzeniu i podaniu. Nie trzeba czekać z jego spróbowaniem na wyjazd do Francji. Bądźmy otwarci na nowe smaki i podajmy ślimaki na kolację w domu, z pewnością odmieni to rutynę spożywanych posiłków.