Wódka do grzańca jest dodatkiem, który wzmacnia napój, ale również wprowadza do niej nowe, niepospolite nuty smakowe. Zwłaszcza, jeśli sięgniecie po którąś z wódek smakowych Stanislav.
Mimo szczerego uwielbienia dla kultowego „Misia” nie zgadzamy się z tą złotą myślą. Zimą wcale nie musi być zimno! Walcząc z mrozem, sięgnijmy po gorące i aromatyczne sposoby. Najskuteczniejszym narzędziem jest przygotowanie grzańca. Możecie wypić go w fotelu przy kominku, podczas spotkania z przyjaciółmi, a nawet na spacerze w ośnieżonym lesie.
Przygotowaliśmy dla was przepisy rozgrzewających napojów, z dodatkiem wyjątkowej wódki Stanislav. Jeśli nudzą was gotowe, doprawione wina, które wystarczy tylko podgrzać przed podaniem, sprawdźcie naszą listę czterech wyszukanych inspiracji.
Czerwony grzaniec z waniliową nutą
Ten przepis to klasyka. Potrzebujecie do niego:
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina – najlepiej Pinot Noir;
- 160 ml wódki Stanislav Vanilla Bean;
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
-
4 plasterki pomarańczy
-
¼ szklanki cukru;
-
3 goździki;
-
3 rozbite strąki kardamonu;
-
średni pasek skórki z pomarańczy;
-
laskę wanilii.
W garnku mieszamy wino, cukier, goździki, kardamon, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Całość podgrzewamy powoli i ostrożnie, tak by nie doprowadzić grzańca do wrzenia (najlepiej posłużyć się termometrem spożywczym i wyłączyć ogień, gdy napój osiągnie 60 stopni). Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie dekorujemy 4 kieliszki plasterkami pomarańczy, zwilżamy ich brzegi sokiem, a następnie oprószamy brzegi cukrem wymieszanym z imbirem. Jeszcze raz delikatnie podgrzewany wino, przecedzamy do kieliszków. Każdy kieliszek parującej mikstury wzbogacamy o 40 ml wódki Stanislav Vanilla Bean i podajemy Gościom.
Malinowy grzaniec z piwa
Składniki tego grzańca to:
-
500 ml ciemnego, mocnego piwa (np. porter lub RIS);
-
50 ml wódki Stanislav Ruby Raspberry;
-
50 ml wody;
-
łyżka syropu malinowego;
-
mały (długości ½ kciuka) kawałek imbiru;
-
3 goździki;
-
kawałek laski cynamonu;
-
laska wanilii.
Jak przygotować grzańca z wódki i piwa? Nic trudnego! Do rondelka wlewamy wodę i syrop, wsypujemy przyprawy, po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W momencie, gdy zawartość rondelka wyraźnie zgęstnieje, dodajemy piwo i podgrzewamy do 60 stopni. Odcedzamy. Dopełniamy kompozycję eteryczną wódką Stanislav Ruby Raspberry. Całość rozlejcie do 4 kieliszków.
Kawa z karmelową „wkładką”
Odchodzimy na moment od zwykłych grzańców, proponując podwójnie mocne espresso. By je przyrządzić, przygotujcie:
-
4 filiżanek espresso (polecamy dość mocno wypalane ziarna z Ameryki Środkowej – np. Gwatemali);
-
120 ml wódki Stanislav Genuine Caramel;
-
400 ml pełnotłustego mleka;
-
4 łyżek syropu klonowego.
Kawę najlepiej jest zaparzyć w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa powinna być przestudzona, dlatego najlepiej odstawić ją na około 30 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wlewamy kawę razem z mlekiem oraz syropem klonowym do rondelka, podgrzewamy do momentu, kiedy trunek osiągnie temperaturę 60 stopni. Uzupełniany wódką Stanislav Genuine Caramel i podajemy w wysokich szklankach do kawy.
Pomarańczowy grzaniec z białego wina
Ten grzaniec z wódki jednocześnie rozgrzewa i, dzięki wyraźnym cytrusowym nutom, orzeźwia. Składa się z:
-
500 ml białego, półwytrawnego rieslinga;
-
100 ml wódki Stanislav Mandarin Orange;
-
1 pomarańczy;
-
laski cynamonu;
-
gwiazdki anyżu;
-
małego (długości ½ kciuka) kawałka imbiru;
-
4 łyżek syropu klonowego.
Wszystkie składniki – poza wódką – umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do momentu rozpuszczenia syropu. Następnie odstawiamy na 30 minut do przegryzienia smaków. Po 30 minutach podgrzewany do 60 stopni, przelewamy przez sito, dzielimy na 4 porcje i dodajemy 25 ml aromatycznej wódki Stanislav Mandarin Orange. Grzaniec najlepiej podawać w kieliszkach udekorowanych plastrami cytrusów.