09.02.2024

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Wódka do grzańca jest dodatkiem, który wzmacnia napój, ale również wprowadza do niej nowe, niepospolite nuty smakowe. Zwłaszcza, jeśli sięgniecie po którąś z wódek smakowych Stanislav.


Mimo szczerego uwielbienia dla kultowego „Misia” nie zgadzamy się z tą złotą myślą. Zimą wcale nie musi być zimno! Walcząc z mrozem, sięgnijmy po gorące i aromatyczne sposoby.  Najskuteczniejszym narzędziem jest przygotowanie grzańca. Możecie wypić go w fotelu przy kominku, podczas spotkania z przyjaciółmi, a nawet na spacerze w ośnieżonym lesie.

Przygotowaliśmy dla was przepisy rozgrzewających napojów, z dodatkiem wyjątkowej wódki Stanislav. Jeśli nudzą was gotowe, doprawione wina, które wystarczy tylko podgrzać przed podaniem, sprawdźcie naszą listę czterech wyszukanych inspiracji.

Czerwony grzaniec z waniliową nutą

Ten przepis to klasyka. Potrzebujecie do niego:

 

  1. 500 ml wytrawnego czerwonego wina – najlepiej Pinot Noir;
  2. 160 ml wódki Stanislav Vanilla Bean;
  3. ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
  4. 4 plasterki pomarańczy

  5. ¼ szklanki cukru;

  6. 3 goździki;

  7. 3 rozbite strąki kardamonu;

  8. średni pasek skórki z pomarańczy;

  9. laskę wanilii.

W garnku mieszamy wino, cukier, goździki, kardamon, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Całość podgrzewamy powoli i ostrożnie, tak by nie doprowadzić grzańca do wrzenia (najlepiej posłużyć się termometrem spożywczym i wyłączyć ogień, gdy napój osiągnie 60 stopni). Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie dekorujemy 4 kieliszki plasterkami pomarańczy, zwilżamy ich brzegi sokiem, a następnie oprószamy brzegi cukrem wymieszanym z imbirem. Jeszcze raz delikatnie podgrzewany wino, przecedzamy do kieliszków. Każdy kieliszek parującej mikstury wzbogacamy o 40 ml wódki Stanislav Vanilla Bean i podajemy Gościom.

Malinowy grzaniec z piwa

Składniki tego grzańca to:

  1. 500 ml ciemnego, mocnego piwa (np. porter lub RIS);

  2. 50 ml wódki Stanislav Ruby Raspberry;

  3. 50 ml wody;

  4. łyżka syropu malinowego;

  5. mały (długości ½ kciuka) kawałek imbiru;

  6. 3 goździki;

  7. kawałek laski cynamonu;

  8. laska wanilii.

Jak przygotować grzańca z wódki i piwa? Nic trudnego! Do rondelka wlewamy wodę i syrop, wsypujemy przyprawy, po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W momencie, gdy zawartość rondelka wyraźnie zgęstnieje, dodajemy piwo i podgrzewamy do 60 stopni. Odcedzamy. Dopełniamy kompozycję eteryczną wódką Stanislav Ruby Raspberry. Całość rozlejcie do 4 kieliszków. 

Kawa z karmelową „wkładką”

Odchodzimy na moment od zwykłych grzańców, proponując podwójnie mocne espresso. By je przyrządzić, przygotujcie:

  1. 4 filiżanek espresso (polecamy dość mocno wypalane ziarna z Ameryki Środkowej – np. Gwatemali);

  2. 120 ml wódki Stanislav Genuine Caramel;

  3. 400 ml pełnotłustego mleka;

  4. 4 łyżek syropu klonowego.

Kawę najlepiej jest zaparzyć w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa powinna być przestudzona, dlatego najlepiej odstawić ją na około 30 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wlewamy kawę razem z mlekiem oraz syropem klonowym do rondelka, podgrzewamy do momentu, kiedy trunek osiągnie temperaturę 60 stopni. Uzupełniany wódką Stanislav Genuine Caramel i podajemy w wysokich szklankach do kawy.

Pomarańczowy grzaniec z białego wina

Ten grzaniec z wódki jednocześnie rozgrzewa i, dzięki wyraźnym cytrusowym nutom, orzeźwia. Składa się z:

  1. 500 ml białego, półwytrawnego rieslinga;

  2. 100 ml wódki Stanislav Mandarin Orange;

  3. 1 pomarańczy;

  4. laski cynamonu;

  5. gwiazdki anyżu;

  6. małego (długości ½ kciuka) kawałka imbiru;

  7. 4 łyżek syropu klonowego.

Wszystkie składniki – poza wódką – umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do momentu rozpuszczenia syropu. Następnie odstawiamy na 30 minut do przegryzienia smaków. Po 30 minutach podgrzewany do 60 stopni, przelewamy przez sito, dzielimy na 4 porcje i dodajemy 25 ml aromatycznej wódki Stanislav Mandarin Orange. Grzaniec najlepiej podawać w kieliszkach udekorowanych plastrami cytrusów.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Muszę koniecznie wypróbować.
~Lidia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam wypróbować ten przepis.
~Edyta
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pozdrowienia dla autora Stefan Kucharski
~Jak jest zima to musi być zimno? Niekoniecznie! Sprawdź propozycje grzańca z wódką Stanislav
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności