Kiszona kapusta nie tylko doskonale smakuje, ale też ma właściwości zdrowotne. Posiada dużo witaminy C, a powstałe w wyniku fermentacji bakterie odżywiają nasz układ pokarmowy. Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne i z łatwością można przygotować ją w domu. Doskonale nada się do obiadu czy przyrządzenia innych potraw z jej udziałem. Jak kisić kapustę?
Do będzie potrzebne do kiszenia?
W zasadzie wystarczy tylko zbita kapusta, najlepiej tzw.: kamienna głowa oraz sól niejodowana. Do smaku jednak warto dodać startą marchew, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Następnie warto się wyposażyć w kamienne naczynie albo beczkę. To w nich będziemy układać warstwy kapusty do kiszenia. Ważne aby naczenie posiadało pokrywę. Przyda nam się także gaza.
Przygotowania do kiszenia
Kapustę szatkujemy na bardzo drobno lub też kroimy ją nożem w paseczki. I w zasadzie to wszystko. Układamy warstwę w naczyniu lub beczce, posypujemy solą i mocno ugniatamy. W międzyczasie można dodać marchew i przyprawy. Ważne, by mocno ugnieść kapustę, bo cały proces kiszenia polega na fermentacji beztlenowej. Nie może więc zostac pomiędzy jej paseczkami ani odrobina tlenu. Tak przygotowywane wartswy układamy aż do około 5 cm od góry w naczyniu. Za każdym razem dosikamy. Można do tego użyć pięści albo specjalnych ubijaków. Kapusta będzie puszczać sok, który może kipieć z naczynia podczas fermentacji, dlatego zostawiamy mu 5 cm miejsca. Warto wierzch przykryć również gazą, by tamowała ona kipienie. Co jakiś czas zaglądamy do kapusty i w razie potzreby, jeśli byłaby sucha, zalewamy ją wodą z solą.
Jak długo kisi się kapusta?
Już po kilku godzinach zaczyna sie proces fermentacji kapusty. Po 4-5 dniach ma ona kwaśny smak i należy ją spróbować. Im dłużej będzie ona stała w beczce, tym będzie kwaśniejsza. Kiedy już jest taka, jak lubimy, trzeba przestawić naczynie do chłodnego miejsca. Tam spowolni sie proces fermentacji. Po kilku dniach można już rozłożyć kapustę do słoików. Warto zadbać, by miały one szczelne przykrycia np.: takie z gumką.