09.02.2024

Jak marynować grzyby ?

Jak marynować grzyby ?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw. Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki.


Jak przygotować grzyby do marynowania?

Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać i oczyścić. Następnie ugotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny. Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i zalać wrzątkiem.

Grzyby w tradycyjnej marynacie

Grzyby oczyść, opłucz, z maślaków zdejmij skórkę. Zalej wrzącą, osoloną wodą i chwilę gotuj. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą. Obrane 25 dag cebuli opłucz, zalej wodą i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odcedź. Cebulę razem z grzybami przełóż do słoików. Zagotuj wodę z przyprawami, zakwaś octem lub kwaskiem cytrynowym. Zalej grzyby tak, aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika. Słoiki zakręć wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy rdzewieniu. Podgrzewaj słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l / 25 min - słoiki 0,75 l / 30 min - słoiki 1 l). Po ugotowaniu dokręć wieczka.

Grzyby marynowane z warzywami

25 dag kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 10 dag papryki i fasoli szparagowej konserwowych pokrój na kawałki. Grzyby oczyść, opłucz, zalej wrzącą wodą i odcedź. Przygotowane grzyby układaj w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora. Ocet zagotuj z wodą i wszystkimi przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, cukier). Gorącą zalewą zalej grzyby z warzywami w słoikach. Słoiki zakręć wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwróć do góry dnem i ostudzić.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy porada Jak marynować grzyby ? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak marynować grzyby ?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak marynować grzyby ?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Jak marynować grzyby ?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności