Marynowane grzyby sprawdzają się idealnie jako dodatek do potraw. Do marynowania nadają się przede wszystkim: rydze, borowiki, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki.
Jak przygotować grzyby do marynowania?
Grzyby przed marynowaniem trzeba przebrać i oczyścić. Następnie ugotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny. Gotowanie powinno trwać od 3 do 5 minut w zależności twardości grzybów. Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i zalać wrzątkiem.
Grzyby w tradycyjnej marynacie
Grzyby oczyść, opłucz, z maślaków zdejmij skórkę. Zalej wrzącą, osoloną wodą i chwilę gotuj. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą. Obrane 25 dag cebuli opłucz, zalej wodą i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odcedź. Cebulę razem z grzybami przełóż do słoików. Zagotuj wodę z przyprawami, zakwaś octem lub kwaskiem cytrynowym. Zalej grzyby tak, aby zalewa sięgała do 3 cm poniżej brzegów słoika. Słoiki zakręć wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy rdzewieniu. Podgrzewaj słoiki w naczyniu z wodą w temperaturze ok. 90 st. C (20 min - słoiki 0,5 l / 25 min - słoiki 0,75 l / 30 min - słoiki 1 l). Po ugotowaniu dokręć wieczka.
Grzyby marynowane z warzywami
25 dag kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 10 dag papryki i fasoli szparagowej konserwowych pokrój na kawałki. Grzyby oczyść, opłucz, zalej wrzącą wodą i odcedź. Przygotowane grzyby układaj w słoikach, przesypując kolejne warstwy pokrojoną papryką, fasolką i różyczkami kalafiora. Ocet zagotuj z wodą i wszystkimi przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, cukier). Gorącą zalewą zalej grzyby z warzywami w słoikach. Słoiki zakręć wieczkami wyłożonymi folią aluminiową, by nie uległy korozji, odwróć do góry dnem i ostudzić.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



