Grzyby są produktem sezonowym, więc najczęściej szukamy sposobu na ich przechowywanie, które pozwala wykorzystać grzyby kiedy zajdzie taka potrzeba. Jedni grzyby suszą, inni mrożą. Suszone grzyby jednak nie do każdej potrawy się nadadzą. Najlepiej je więc zamrozić, co zdaje się być lepszą opcją. Jak to zrobić?
Jakie grzyby zamrozić?
Zawsze po przyniesieniu grzybów do domu należy dokonać ich selekcji. Niektóre z nich mogą być robaczywe, więc grzyby obieramy oraz kroimy w kawałki w celu sprawdzenia. Tylko ładnie wyglądające, jędrne kawałki o czystym miąższu nadają się do zamrożenia. Najczęściej mrozimy prawdziwki, podgrzybki, borowiki, maślaki, kanie, kozaki, kurki lub rydze. Odpowiednie mrożenie pozwoli zachować ich świeżość, doskonały smak i aromat.
Gotowanie przed zamrożeniem
Grzyby takie jak kozaki, podgrzybki, prawdziwki lub maślaki warto przed zamrożeniem przegotować. Wystarczy 5-10 minut. Następnie czekamy aż grzyby ostygną i wyschną. Wówczas możemy je zapakować do woreczków albo plastikowych pojemników. Można również mrozić grzyby, które zostały ugotowane czy przesmażone.
Rozmrażanie grzybów
Nie należy rozmrażać grzybów pozostawiając je w formie zamrożonej w misce czy worku w kranie. Najlepiej wrzucić je do ciepłej wody albo od razu na patelnię czy garnka z daniem. Wówczas stopniowo się one rozmrożą nie tracąc żadnych swoich właściwości. Dobrym pomysłem jest mrożenie od razu z myślą o przeznaczeniu np. grubsze kawałki już ugotowanych grzybów na sos, a skrojonych w paski na farsz do pierogów. Wówczas tylko wyjmujemy z zamrażarki odpowiedni woreczek i korzystamy z grzybów w konkretny sposób.
Opinie na temat artykułu
Nowe artykuły




Losowe artykuły



