Halloween zbliża się wielkimi krokami. To właśnie z tym świętem kojarzą się dynie. O jego okazji nie tylko z dyni wykonywane są lampiony, ale też doskonałe dania. Zupa krem z dyni czy ciasta dyniowe to świetne przysmaki. Ale najpierw trzeba dynię obrać, by przyrządzić z niej te pyszności. Podpowiadamy Ci jak to zrobić.
Zaczynamy obieranie dyni
Najpierw należy odciąć ogonek dyni i jej końcówkę na spodzie. Teraz rozkrawamy dynię na pół i wydrążamy z niej pestki. Przyda się do tego łyżka, którą dokładnie usuniemy wszystkie pestki. Teraz dynię można pokroić w kostkę czy zetrzeć na tarce, w zależności od tego, co będziemy z niej robić.
Obieranie dyni ze skórki
Dynię trzeba jeszcze obrać ze skórki. Możemy to zrobić za pomocą stróżka do warzyw albo zetrzeć skórkę nożykiem. Drugi sposób jest częściej wykorzystywany, bo pozwala na ściągnięcie cieńszej skórki i pozyskanie w ten sposób większej ilości miąższu.