Granat to owoc, który coraz częściej jest jadany i bardzo lubiany. Chociaż pochodzi z obszarów Azji Zachodniej to jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie. Dzięki nasionom granatu można przygotować smaczne soki i dżemy domowej roboty czy po prostu dodać je do sałatki owocowej czy innych dań. Chociaż stał się bardziej popularny o ludzie jednak nadal nie wiedzą jak poprawnie należy obrać granat szybko i bez trudu. W najlepsze-porady.pl mamy dla was dwa proste sposoby. Wypróbuj je i odpowiedz nam, który był dla Ciebie wygodniejszy! :)
Sposób 1
Pierwszym sposobem jest namoczenie granatu w zimnej wodzie przez 15 minut. Najpierw jednak na leży odciąć górę granatu, tak zwaną koronę. Dzięki namaczaniu w zimnej wodzie nasiona będą dużo łatwiej odchodzić od skórki owocu, która nie jest jadalna.
Sposób 2
Drugi sposób jest szybszy z tego powodu że nie musisz czekać ani namaczać granatu w wodzie, tylko przechodzisz od razu do działania. Początkowo przetnij skórkę od góry do dołu w sześciu różnych miejscach ostrym nożem. Jeśli przetniesz granat w więcej miejsc lub mniej to tylko ma znaczenie dla Twojej wygody w ściąganiu skórki.
Gdy nacięcia już są to wytnij również koronę, czyli górną część granatu, aby czerwone ziarenka były widoczne.
Pociągaj za wybraną część granat i gdy się już urwie się pierwsza to możesz całość owocu połamać na mniejsze kawałków. W każdym kawałku usuń wszystkie białe części błonki, które nie są jadalne. Nasiona już powinny łatwo się usuwać. Wystarczy że je delikatnie odciągniesz od skórki lub zeskrobiesz do miseczki.
Gdy już odciągniesz wszystkie nasiona z każdej części granatu możesz je wykorzystać do swoich dań czy od razu spożyć!
Życzymy smacznego! :)