Mrożona kawa to kwintesencja letnich popołudni - jest to napój, który chętnie pijemy na spotkaniach w gronie znajomych, jak również można potraktować go jako smaczny i orzeźwiający deser. Mrożona kawa znana jest również po nazwą "frappe". Chociaż mrożoną kawę zazwyczaj pijemy głównie latem, to jednak znajdą się smakosze, którzy będą delektować się napojem kawowym z lodem, bitą śmietaną i słodkimi syropami nawet w innych porach roku. Warto wiedzieć, że mrożona kawa dostarcza nam takiej samej ilości kofeiny, co zwykła kawa, dlatego jest to idealny napój do spożycia o poranku, kiedy potrzebujemy szybko się obudzić. Frappe często określane jest jako bomba kaloryczna, jednakże można ją również znaleźć w tzw. wersji light, która nie będzie zawierała tak dużych ilości cukru, a będzie równie smaczna co oryginał.
Krótka historia frappe
Historia mówi, że podczas międzynarodowych targów w latach 50. przedstawiciel firmy Nestle zamierzał zaprezentować przedsiębiorcom kawę rozpuszczalną z czekoladą, którą wystarczyło zalać ciepłą wodą, mlekiem i następnie wymieszać w shakerze. Kiedy w czasie przerwy sam chciał sporządzić sobie napój, a nie miał dostępu do ciepłej wody i całość zalał zimną wodą z kostkami lodu. Według historii właśnie w taki sposób powstał napój, który nazywamy frappe, który gwarantuje nam odpowiednią dawkę kofeiny, a zarazem zachwyca deserowym smakiem. Oczywiście legend związanych z powstaniem frappe jest wiele i to nie naszym zadaniem jest weryfikowanie ich prawdziwości. Frappe szybko podbiła świat - najpierw została szeroko rozpowszechniona w krajach azjatyckich, a następnie w Stanach Zjednoczonych i w końcu w Europie. Zarówno frappe przyrządzana w kawiarniach, jak i w domowych warunkach od dłuższego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością.
Czego potrzebujesz do zrobienia frappe w domu?
Najważniejszy jest odpowiedni przepis, dzięki któremu sprawnie przygotujesz składniki i dowiesz się, jak krok po kroku zrobić domową kawę mrożoną, która smakiem i prezentacją nie będzie odbiegała od kawy podawanej w światowej sławy kawiarniach. W dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszą się portale internetowe przeznaczone w całości kawie - jednym z takich portali jest kawa4u.pl, gdzie nie tylko dostępne są tradycyjne, a także oryginalne przepisy na przepyszną kawę, ale również rozbudowana baza wiedzy, która pozwoli Ci poznać świat kawy od podstaw. Co jest Ci potrzebne do przygotowania kawy mrożonej w domu? Najważniejszymi składnikami będzie oczywiście kawa, woda, mleko, kostki lodu i dodatki według uznania, np. bita śmietana czy ekstrakt wanilinowy.
Przygotowanie frappuccino - krok po kroku
Korzystając z przepisy na frappuccino (https://www.kawa4u.pl/przepis/frappuccino.html) w domu możesz go dowolnie modyfikować, a także kontrolować ilość kalorii. Frappucino jest idealnym deserem na upalne popołudnie, kiedy na gorącą kawę w ogóle nie mamy ochoty. Jak przygotowuje się frappuccino? Na samym początku musisz zaparzyć dość mocne espresso, któremu musisz dać porządnie ostygnąć, do tego celu możesz nawet użyć lodówki. Przygotowaną wcześniej kawę wraz z mlekiem i wszystkimi dodatkami wrzucić do shakera lub blendera i porządnie zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do szklanek, w których będzie podawane frappuccino można dodać kostki lodu, a sam napój ozdobić bitą śmietaną lub sosem smakowym, np. karmelowym lub czekoladowym.