W okresie letnim do woli można delektować się smakiem świeżych owoców oraz ziół. Jeżeli chcesz się nimi cieszyć cały rok, warto zamrozić większe ilości malin, truskawek oraz innych owoców, które później można wykorzystać do deserów, ciast oraz ulubionych dań. Pomimo tego, że mrożenie wydaje się jedną z najprostszych czynności, to jednak wymaga trochę wiedzy, co zrobić, aby po odmrożeniu produkty nadal miał swój pierwotny smak, zapach oraz konsystencję. Zatem, jak prawidłowo mrozić zioła i owoce?
Najczęściej popełniane błędy?
Prawidłowo zamrożone owoce oraz zioła zachowają większą część swoich substancji odżywczych. Jednak będą one mało apetyczne i pozbawione smaku oraz zapachu, gdy jednorazowo zamrozimy ich zbyt dużą ilość, lub gdy do zamrażalki wsadzimy wilgotne owoce. Zdarza się, że w zamrażalniku umieszczamy lekko nieświeże produkty, mając nadzieję, że to przywróci im ich dawną konsystencję, co niestety się nie wydarzy.
Jak mrozić owoce?
Owoce nawet po odmrożeniu powinny być sprężyste oraz świeże, dlatego warto je zamrozić zaraz po zerwaniu lub kupieniu — w taki sposób pozostanie w nich dużo witam, oraz cennego smaku. W pierwszej kolejności warto owoce umyć oraz poobierać ze wszelkich listków — ważne jest dokładne osuszenie owoców. Produkty należy przełożyć do w miarę płaskiego pojemnika, który uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Owoce najlepiej ułożyć tak, aby się ze sobą nie stykały. Po godzinie lub dwóch w zamrażalniku pojemnik wyjmujemy, a owoce przekładamy woreczków strunowych, w których będą zajmowały zdecydowanie jak najmniej miejsca.
Kiedy spożywać mrożone owoce?
Aby cieszyć się mrożonymi owocami, wcale nie trzeba czekać do zimy. Mrożonymi owocami można ozdobić ciasta oraz apetyczne desery. Świetnie sprawdzą się także jako kostki lodu, które wykorzystasz do lemoniady lub mrożonej herbaty — wystarczy, że w silikonowych foremkach poukładasz niewielkie owoce wraz z listkami mięty i zalejesz całość wodą. Co więcej, mrożone owoce doskonale sprawdzą się w przypadku przygotowywania koktajli smoothie.
Jak zamrozić zioła?
Do jednych z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie aromatycznego zapachu oraz smaku ziół jest ich wcześniejsze ususzenie. W tym celu potrzebujesz ciepłego oraz ciemnego pomieszczenia. Równie skutecznym sposobem jest zamrożenie ziół — należy je umyć oraz dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem, po czym rozdrobnić na mniejsze cząstki. Tak przygotowane zioła trzeba umieścić w woreczku strunowym, z którego w miarę dobrze usuniemy powietrze. Woreczki warto podpisać, ponieważ zamrożone zioła łatwo ze sobą pomylić. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie kostek ziołowych, których można użyć do przygotowania zupy lub sosu. Wystarczy, że ulubione zioła umieścisz w silikonowym pojemniku na lód, zalejesz oliwą i zamrozisz.