Herbata to dla wielu osób podstawowy ciepły napój, który wypijają w ciągu dnia co najmniej raz. Niektórzy ograniczają jej przygotowywanie do minimum, zalewając torebkę wrzątkiem i trzymając ją preferowaną ilość czasu. W różnych kulturach jednak parzenie herbaty łączy się z osobnymi ceremoniami, często zawierającymi wiele kroków i wymagających odpowiedniego sprzętu. Jeśli jednak chcesz udoskonalić swój domowy rytuał przygotowywania napoju, nie potrzebujesz żadnego konkretnego przygotowania. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jak prawidłowo parzyć herbatę tak, by uzyskać jak najlepszy jej smak i aromat.
Używaj filtrowanej wody
By nie dodawać do herbaty żadnych zbędnych, dodatkowych smaków, najlepiej jest używać do jej parzenia czystej, przefiltrowanej wody. Nie tylko zapobiegnie to niepożądanemu posmakowi, ale i pomoże uniknąć nieestetycznych osadów.
Właściwa temperatura wody
Ten krok może być nieco problematyczny. Czarne herbaty, takie jak Earl Grey czy English Breakfast mogą być spokojnie zalewane wrzątkiem, jednak w przypadku herbat zielonych, należy szczególnie zwrócić uwagę na informacje na opakowaniu o wymaganej temperaturze wody.
Parz, ile potrzeba i jak długo potrzeba
Zbyt długi czas parzenia herbaty sprawia, że ma ona gorzki posmak, dlatego by temu zapobiec warto trzymać się zaleceń na opakowaniu. Ogólna zasada mówi o parzeniu czarnej herbaty przez około 5 minut, zielonej przez 3 minuty i białej przez 4. Po tym czasie herbata jest gotowa do spożycia - należy więc pamiętać, by usunąć z niej liście. Te z kolei powinny być wsypane w odpowiedniej ilości. Tu ponownie, ogólna zasada wynosi półtora łyżeczki herbaty na szklankę, jednak należy pamiętać, że u niektórych gatunków te proporcje mogą być inne.
Używaj herbat liściastych
Znane wszystkim herbaty z torebek zazwyczaj nie są tak smaczne, jak te liściaste. Stosuje się w nich bowiem pozostałości po procesie produkcyjnym herbat liściastych. Te z kolei powinny zawierać całe liście, które można zauważyć po tym, jak rozwiną się pod wpływem wody.