Nawet jeśli lubisz trzymać się tradycyjnych włoskich przepisów na sos do makaronu, warto wiedzieć, że istnieje wiele równie smacznych, a może nawet bardziej odżywczych alternatyw dla sosu bolońskiego czy pomidorowego. Przygotowując domowe, zdrowe sosy do makaronu, nie tylko dodajesz sobie dodatkowych porcji warzyw do diety, ale również unikasz sztucznych dodatków i konserwantów, które często zawierają gotowe sosy z puszki.
Warzywa
Podstawą do każdego zdrowego sosu do makaronu powinny być świeże, sezonowe warzywa. Wykorzystaj to, co jest aktualnie dostępne - na wiosnę wybierz szparagi, latem postaw na pomidory, jesienią na dynię czy cukinię, a zimą na marchew czy brokuły. To pomoże Ci nie tylko zaoszczędzić, ale również cieszyć się różnorodnością smaków i składników odżywczych. Unikaj dodawania do sosu dużych ilości soli, cukru czy niezdrowych tłuszczy. Pamiętaj również o odpowiednim sposobie przygotowania warzyw, który pozwoli na zachowanie w nich jak największej ilości witamin i składników mineralnych. Najwięcej korzyści przyniesie Ci tu gotowanie na parze czy duszenie.
Dodatki
Ciekawostką może być dla Ciebie fakt, że nietypowymi, ale niezwykle zdrowymi składnikami sosu do makaronu, mogą być różnego rodzaju nasiona, pestki, orzechy czy strączki. Orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona chia czy soczewica to tylko niektóre z możliwych propozycji. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, są doskonałym źródłem błonnika i białka, a przy tym dodają sosowi niepowtarzalnego smaku. Gotowe sosy możesz dodatkowo wzbogacić różnymi ziołami czy przyprawami, takimi jak bazylia, oregano, papryka czy pieprz.
Makaron
Ostatnim, ale nie mniej ważnym elementem, który może wpłynąć na to, jak zdrowym będzie Twój sos, jest makaron, do którego go będziesz podawać. Oczywiście można wybrać tradycyjny makaron z pszennej mąki, ale warto pamiętać, że obecnie na rynku dostępne są różnego rodzaju alternatywy, które mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowsze. Makaron pełnoziarnisty, gryczany, ryżowy, z ciecierzycy czy nawet z soczewicy - to tylko niektóre z nich. Część z tych propozycji jest również doskonałym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej.
Przygotowując zdrowy sos do makaronu, kieruj się zasadą sezonowości i świeżości składników, unikaj dodawania niezdrowych dodatków, a na koniec - pamiętaj o dobrze dobranym makaronie. To nie tylko wyśmienite, ale i różnorodne danie, które zdrowo nasyci i dostarczy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.