Dynia to smaczne, uniwersalne warzywo jesienne, które także ma dobry wpływ na organizm człowieka. Zawiera między innymi błonnik czy beta-karoten, a spożywanie jej pestek poprawia stan skóry. W kuchni dynia może być dodatkiem do dania lub jego głównym składnikiem. Najpopularniejszymi potrawami, w których można ją znaleźć są zupy, placki czy kotlety, a także desery - ciasta czy muffiny. Jak jeszcze wykorzystać dynię? I co się z nią najlepiej komponuje? Zapraszamy do lektury!
Właściwości dyni
Sezon na dynię jest głównie jesienią - wtedy też możemy znaleźć ją w sklepach czy na targach. Spożywanie jej ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu - dostarczamy mu w ten sposób solidną dawkę błonnika, beta-karotenu, potasu i kwasu foliowego. Jej pestki natomiast mogą pełnić funkcję zdrowej przekąski. Zawierają cynk i wykazującą dobry wpływ na układ nerwowy lecytynę. Olej z nich uzyskany zawiera przeciwutleniacze oraz pomaga w walce z podwyższonym cholesterolem.
Jak przygotować dynię?
By warzywo to zachowało swoje właściwości, trzeba je odpowiednio przygotować. Na początku należy je obrać, zaczynając od jego ogonka i końcówki. Potem warto pokroić je na mniejsze kawałki i usunąć pestki, dzięki czemu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Najczęściej spotykanym w sklepach gatunkiem dyni jest dynia polska. Może i nie posiada ona wyrazistego smaku, ale odpowiednio przygotowana może zaskoczyć. Pokrojoną w kostkę można dodać do sycącej, rozgrzewającej zupy, natomiast po starciu na tarce można wykonać z niej placki podobne do tych z ziemniaków. Z dyni przygotować można też puree czy upiec ją z tymiankiem lub majerankiem.
Dynia hokkaido
Ten gatunek pochodzi z Japonii i ma charakterystyczny, owalny kształt. Jej skórka natomiast wyróżnia się ciemnopomarańczowym odcieniem - nie trzeba jej obierać, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mięknie i nadaje się do spożycia. Ten rodzaj dyni posiada wiele pestek, a jej miąższ ma delikatny, orzechowy smak. Świetnie nadaje się on do pieczenia, duszenia czy smażenia. Można go też dodać do zup i sałatek lub przyrządzić z niego pastę kanapkową.
Dynia makaronowa
W ostatnim czasie dynia makaronowa zyskała na popularności. Charakteryzuje się ona podłużnym kształtem i skórą w zielono-żółtym kolorze. Jej miąższ pod wpływem temperatury rozwarstwia się i wyglądem zaczyna przypominać makaron. Gatunek ten najlepiej sprawdzi się po prostu upieczony w piekarniku. Wtedy wystarczy po przekroić, usunąć pestki i jeść w towarzystwie sosu warzywnego lub pomidorowego.
Dynia piżmowa
Gatunek ten wyglądem przypomina dużą gruszkę, pochodzi z Ameryki Środkowej i ma interesujący, orzechowy smak. Posiada łatwe do usunięcia gniazdo nasienne. Nadaje się do pieczenia i gotowania, a także można ją faszerować różnymi dodatkami warzywnymi i mięsnymi. Natomiast pokrojona na słupki i zapieczona z przyprawami stanie się świetną, zdrową przekąską.