Kania to grzyb, który dzięki swym walorom smakowym często stanowi zamiennik mięs. Wypróbuj więc przepisy na smakowitą kanie.
Kanie w occie
10 oczyszczonych kapeluszy kani pokrój na ćwiartki, aby potem łatwiej wkładać je w słoik. Panieruj w jajku i bułce tartej. Następnie smaż tak żeby były bardzo mocno rumiane.
3 duże cebule pokrój w dość grube plasterki, lekko zeszklij je na patelni. Ugotuj zalewę ( 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody, 10 ziarenek ziela angielskiego, 6 sztuk liści laurowych, 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej, półtora łyżki soli, 6 czubatych łyżek cukru, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego) - gotuj przez 15 minut.
Usmaż grzyby, wkładaj ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewaj trochę zalewy. Gdy słoik jest już prawie pełen dodaj jeszcze zalewy tak aby kanie były przykryte, mocno zakręć. Jeśli chcesz przechowywać słoiki należy wcześniej je spasteryzować.
Kanie a'la flaczki
Przygotuj bulion warzywny. Zagotuj obrane warzywa ( 4 marchewki, 2 pietruszki, mały korzeń selera, biała część pora). Dodaj 2 kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem.
4 kapelusze kanie opłucz pod cienkim ciśnieniem wody. Po osuszeniu pokrój je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż pokrojone grzyby.
Z bulionu wyjmij ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokrój (marchewkę, seler,pietruszkę w słupki zaś por w grube krążki). Warzywa i uduszone kanie dodaj do bulionu. Wsyp 1 płaską łyżkę słodkiej papryki, majeranek i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Gotuj pod przykrywką kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jajecznica z kaniami
2 duże kapelusze kani oczyść, następnie pokrój je w drobną kostkę. 2 duże cebule obierz i pokrój w paseczki. Na rozgrzany olej połóż grzyby z cebulą, duś do miękkości, lekko posól. Do miseczki wbij 5 całych jajek, roztrzep je, wlej na patelnie i smaż do momentu aż jajka się zetną. Na koniec dopraw do smaku.