Najlepsze Porady KulinariaJak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy? Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?

Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy? Mak

Mak to roślina, której nie może zabraknąć w potrawach przygotowywanych na stół bożonarodzeniowy — perfekcyjnie wzbogaci aromat uczty. Mak to rodzaj rośliny z rodziny makowatych — dostępnych jest wiele jego gatunków. Przez smakoszy ceniony jest za ogrom znajdujących się w nim cennych składników. W maku można doszukać się potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów oraz witamin. Czy mak pełen jest właściwości zdrowotnych? Czytaj dalej, a znajdziesz odpowiedź na to pytanie.


Odmiany maku
Mak to roślina, która jest uprawiana na całym świecie, co oznacza, że dostępne są jej różnorodne wariacje — każda odmiana ma inne właściwości, a co ważniejsze zastosowanie. Niebieski mak wykorzystywany jest jako farsz do wszelakich deserów. Mak polny wykorzystywany jest w tworzeniu kosmetyków, istnieje jeszcze odmiana maku lekarskiego.

Jakie substancje odżywcze znajdują się w maku?
Niebieski mak jest pełen witaminy A oraz E, które są odpowiedzialne za naszą codzienną witalność. Co więcej, w maku obecne są także inne witaminy, tj. D i C, które stymulują odporność organizmu. Regularnie spożywany mak zapewnia dużą dawkę wapnia, żelaza, miedzi i cynku.

Jak przyrządzić mak?
Przed świętami bożonarodzeniowymi oraz przed Wielkanocą mak kupowany jest w celu przygotowania makówki albo kutii. Jednakże, aby wykorzystać go w wymienionych powyżej potrawach, należy go odpowiednio przyrządzić. Odpowiednio wcześnie należy namoczyć mak, aby zyskał on na pożądanej miękkości. Aromatyczny smak można wydobyć z maku poprzez ugotowanie go nie w wodzie, a w tłustym mleku. Warto pamiętać, że mak, który chcemy użyć w farszu do deserów, należy przynajmniej kilkukrotnie przemielić w maszynce.

Jak nie stracić smaku maku?
Żeby uniknąć gorzkiego smaku maku, przed podjęciem jakichkolwiek działań wszystkie ziarna trzeba sparzyć wrzątkiem. Już przy kupowaniu ziaren maku, należy im się dokładnie przyjrzeć — nieprzyjemny smak może wynikać z tego, że ziarna są po prostu zepsute.

Dodaj komentarz

Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 6
facebook unlike 1

idealna porada do kuchni

Porada Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?
Dodano:
facebook like 588
facebook unlike 1

Kulinarne porady Czy opis porady Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak przyrządzić mak na stół bożonarodzeniowy?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Błąd 80072EFE podczas próby aktualizacji systemu Windows 7...
80072EFE i po problemie aktualizacja rozwiązała problem
Ile razy można ogłosić upadłość? It's remarkable in favor of...
poza winem polecma sie tam wybrać ! pięknie tam jest
Pomocne porady
Zawsze chciałam się tego nauczyć, spróbuje wykonać to wg porad...
Akurat teraz dojrzewają u mnie śliwki w ogrodzie. Pozbieram i...
idealna porada do kuchni