Możemy mrozić każdy rodzaj mięsa i jest to praktyczny sposób na oszczędność pieniędzy oraz czas spędzonego w sklepie. Wystarczy że raz na jakiś czas kupisz sobie wszystko czego potrzebujesz, odpowiednio zamrozisz i zawsze możesz mieć fajny pomysł na obiad czy kolację. Nie jednemu i nie raz każdemu z nas zdarzyło się jednak zapomnieć o wyciągnięciu mięsa z zamrażalnika. Można w szybki sposób rozmrozić mięso za pomocą kuchenki mikrofalowej(jeżeli posiada funkcję rozmrażania) , jednak nie jest to aż tak zdrowe.
Najlepsze-porady.pl przygotowały dla Ciebie prosty i szybki sposób na rozmrożenie każdego mięsa w kilka minut i w bezpiecznie. Jak to zrobić?
Od czego zacząć?
Warto pamiętać że im mniejszy kawałek mięsa to tym szybciej się rozmrozi. Zadbaj więc aby twoje porcje mięsne w zamrażalce były odpowiednio małe, jednak w pełni wystarczające na przygotowanie obiadu czy kolacji.
Niezbędne do rozmrażania będą duża miska i ciepła woda. Nie musi być to gorąca. Letnia lub odpowiednio ciepła jak najbardziej wystarczy.
Do miski włóż swój kawałek mięsa do rozmrożenia i zalej w całości letnią lub gorącą wodą i pozostaw tak.
Co następnie?
Szybko zauważysz że mięso zaczyna się rozmrażać, jednak możesz co jakiś czas sprawdzać temperaturę wody. Jeśli już jest zimna to wylej i ponownie uzupełnij gorącą lub letnią wodą aż do skutku.
Dlaczego to działa i jest bezpieczne?
Wyciągając zamrożony kawałek mięsa ma on temperaturę bardzo niską. Woda gorąca i nawet letnia są dużo cieplejsze i powodują topienie lodu w szyki sposób. Dlaczego ta metoda jest również bezpieczna? Jest wiele powodów i przede wszystkim utrzymanie higieny. Nie pozostawiasz mięsa na blacie kuchennym na cały dzień gdzie jest pokryty zarazkami i bakteriami, ani nie uszkadzasz mięsa i jego strukturę, jak przy rozmrażaniu za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie letnią lub gorącą wodę zamrożone mięso nie tylko jest szybkie, ale jak najbardziej zdrowe od pozostałych sposób.