Jak rozpoznać świeże jajko?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że spożycie nieświeżych jajek może mocno zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wystarczy jedno wątpliwej jakości jajko, aby całe danie musiało trafić do kosza. Jajka są zdrowe i smaczne, a do tego są ważnym składnikiem występującym w sosach, sałatkach, wypiekach czy kremach. Jeśli codziennych zakupów dokonujesz w dużych marketach, nie będziesz miał większych problemów z odróżnieniem jajka dobrego od zepsutego. Problematycznymi za to mogą być zakupy czynione w małych kioskach czy na bazarkach. Tam właściciele nie zawsze spoglądają łaskawym okiem na tych, którzy dotykają wszystkich produktów, oceniając ich jakość. Jak więc w sklepie i w domu sprawdzić, czy jajka są dobre? Jest na to kilka sposobów.
jak rozpoznać zepsute jajko

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że wiejskie jaja są najlepsze. I właściwie jest to prawda, ale nawet takie jajka mogą się popsuć. Jeśli masz sprawdzone źródło, raczej nie powinieneś mieć też problemu z tym, aby od razu sprawdzić świeżość jaj. Jeśli jednak korzystasz z oferty zupełnie obcego sprzedawcy, zawsze możesz dopytać, kiedy jajka zostały zniesione. Najlepiej oczywiście, jeśli miało to miejsce tego samego dnia. Jeśli jednak nie możesz uzyskać takiej informacji, możesz manualnie zbadać jajka, aby przekonać się o tym, czy nadają się do spożycia.
Aby ocenić świeżość jajka, należy nim potrząsnąć. Jeśli usłyszysz wyraźne chlupanie, jajko niestety nie nadaje się do spożycia. Całkowicie dobre białko ma konsystencję kiślu, a nie wody. Jeśli w domu okaże się, że po rozbiciu skorupki białko po prostu się rozpływa, nie ryzykuj.
Drugą metodą na sprawdzenie świeżości jajek jest umieszczenie ich w wodzie. Większość nieświeżych jajek jest pusta w środku. Dlatego też zepsute jajko umieszczone w wodzie, zacznie się unosić lub wręcz wypłynie na powierzchnię. Takiej sztuki powinieneś się od razu pozbyć. Jeśli z kolei po umieszczeniu w naczyniu jajko pozostanie na dnie, możesz być pewien, że jest ono dobre.
Po rozbiciu skorupki, świeżość jajka ocenisz najlepiej. W dobrym jajku białko jest całkowicie przezroczyste, gęste i ściśle otacza żółtko. To z kolei powinno mieć intensywny kolor i być zbite.
Jak wszystkie produkty spożywcze, jajka również mają określoną datę przydatności. Niemniej jednak warto podczas robienia zakupów samemu kontrolować jakość kupowanych przez siebie jaj. Jeśli tego nie zrobisz, po rozbiciu jajek w domu możesz się nieprzyjemnie rozczarować. Aby tego uniknąć, sprawdzaj jajka przy każdych zakupach.
Dodaj komentarz
Przydatna rada
Kulinarne porady Czy opis porady Jak rozpoznać świeże jajko? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak rozpoznać świeże jajko?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
porada do kuchni w sam raz
Super sposoby, nigdy nie pamiętam kiedy kupiłem jajka i czy są jeszcze dobre. Już sprawdzam wszystkie.
zepsute jajko strasznie śmierdzi :) nie ryzkuj - sprawdź świeżośc w wodzie :D