Kto nie lubi czekolady czy czekoladowych wypieków? Są to przepyszne smakołyki, które można szybko i łatwo przygotować. Często zdarza się że jest nam potrzebna roztopiona czekolada o gładkiej konsystencji. Jak to zrobić? Jest wiele popularnych i skutecznych sposobów na roztopienie czekolady, jednak nie wszystkie są trafne. Najważniejsza wskazówka to oczywiście kupienie dobrej jakości czekolady i zero kontaktu wody z czekoladą, aby czekolada się nie zważyła. Najlepsze-porady.pl przygotowały najszybsze i najskuteczniejsze sposoby, które pomogą Ci roztopić czekoladę z wielką łatwością.
Wykorzystanie mikrofalówki
Mikrofalówka dzisiaj znajduje się prawie w każdym domu i jest urządzeniem często używanym, który pozwala nam na zaoszczędzenia czasu, nie tylko w zagrzaniu czy rozmrażaniu dań, ale tez późniejsze stanie i mycie zbędnych naczyń. Za pomocą mikrofalówki możesz także uzyskać gładką konsystencję roztopionej i pysznej czekolady. Jak to zrobić?
Połam lub posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Mniejsze kawałki czekolady szybciej się roztopią. Wystarczy że włożysz naczynie do mikrofalówki na średnią temperaturę na około minutę. Mieszaj i powtarzaj podgrzewanie na około 15-20 sekund aż do momentu gdy kawałki czekolady całkowicie się roztopią.
Kąpiel wodna
Co to kąpiel wodna? To również szybki i skuteczny sposób na roztopienie czekolady. Wystarczy że nalejesz mają ilość wody do garnka i doprowadzisz do wrzenia. Czekoladę połam lub posiekaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Gdy woda w garnku będzie już wrzeć to połóż naczynie na garnku. Uważaj aby woda nie dotykała naczynia oraz aby para wodna nie miała ujścia pomiędzy garnkiem i naczyniem. Poczekaj chwilę aż naczynie się rozgrzeje i czekolada zacznie się topić. Mieszaj co jakiś czas aż do momentu gdy czekolada będzie miała jednolitą i gładką konsystencje.
Wskazówka:
Jeśli chcesz wykorzystać roztopioną czekoladę do dekoracji deserów czy placów pamiętaj aby to zrobić póki czekolada jest jeszcze ciepła. ;)