09.02.2024

Jak samodzielnie przygotować hummus?

Jak samodzielnie przygotować hummus?

Ocena artykułu

Na podstawie 5 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Hummus to potrawa wywodząca się z wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego i Egiptu. Ma ona formę pasty do smarowania lub sosu typu dip i zazwyczaj do jej przyrządzenia używa się przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Współcześnie pasta ta cieszy się dużą popularnością nie tylko na Bliskich Wschodzie i w Afryce, ale też na całym świecie, gdzie doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. W wielu sklepach można już znaleźć gotowy hummus do kupienia, jednak warto spróbować samemu go przyrządzić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste. Przepis podajemy poniżej!


Co będzie potrzebne?

  • 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 lub 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku


Jak przyrządzić hummus?

  1. Ciecierzycę należy zgodnie z opisem na opakowaniu namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, a następnie gotować, aż będzie miękka i maślana w środku. Po gotowaniu przepłukaj ją i pozostaw do ostygnięcia.

  2. W naczyniu blendera zmieszaj ze sobą pastę tahini (można ją kupić gotową lub przygotować samodzielnie, blendując prażone ziarna sezamu z niewielką ilością oleju) i soki z cytryny. Następnie dodaj oliwę oraz czosnek i miksuj ze sobą przez kolejną chwilę, z przerwami na zeskrobywanie pasty ze ścianek, aż składniki się ze sobą połączą.

  3. Połowę ciecierzycy dodaj do utworzonej masy i mieszaj, aż się połączy. Zeskrob pastę z ścianek i wsyp resztę nasion, dalej miksuj.

  4. Na tym etapie pasta może być gęsta i grudkowana. Problem ten rozwiąże dodanie do niej wody w czasie mieszania. Im więcej wody, tym bardziej kremowy i gładki hummus będzie.

  5. Na koniec wystarczy posolić do smaku. Hummus świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa, a także maczania w nim warzyw takich jak papryka czy marchew. Gotowy hummus można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(5)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zrobiony według przepisu. Idealna konsystencja i smak. polecam :)
~Ewa
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dziękuję za przepis, nie wiedziałam, że humus jest z okolic morza śródziemnego, obstawiałam bliski lub daleki wschód.
~Ewka
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie znam tego przepisu, a uwielbiam domowy hummus. Kiedyś na pewno wypróbuję.
~Julia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy porada Jak samodzielnie przygotować hummus? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak samodzielnie przygotować hummus?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak samodzielnie przygotować hummus?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak samodzielnie przygotować hummus?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności