Jak samodzielnie przygotować hummus?

Hummus to potrawa wywodząca się z wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego i Egiptu. Ma ona formę pasty do smarowania lub sosu typu dip i zazwyczaj do jej przyrządzenia używa się przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Współcześnie pasta ta cieszy się dużą popularnością nie tylko na Bliskich Wschodzie i w Afryce, ale też na całym świecie, gdzie doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. W wielu sklepach można już znaleźć gotowy hummus do kupienia, jednak warto spróbować samemu go przyrządzić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste. Przepis podajemy poniżej!
Co będzie potrzebne?
- 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1/4 szklanki pasty tahini
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 2 lub 3 łyżki bardzo zimnej wody
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Jak przyrządzić hummus?
-
Ciecierzycę należy zgodnie z opisem na opakowaniu namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, a następnie gotować, aż będzie miękka i maślana w środku. Po gotowaniu przepłukaj ją i pozostaw do ostygnięcia.
-
W naczyniu blendera zmieszaj ze sobą pastę tahini (można ją kupić gotową lub przygotować samodzielnie, blendując prażone ziarna sezamu z niewielką ilością oleju) i soki z cytryny. Następnie dodaj oliwę oraz czosnek i miksuj ze sobą przez kolejną chwilę, z przerwami na zeskrobywanie pasty ze ścianek, aż składniki się ze sobą połączą.
-
Połowę ciecierzycy dodaj do utworzonej masy i mieszaj, aż się połączy. Zeskrob pastę z ścianek i wsyp resztę nasion, dalej miksuj.
-
Na tym etapie pasta może być gęsta i grudkowana. Problem ten rozwiąże dodanie do niej wody w czasie mieszania. Im więcej wody, tym bardziej kremowy i gładki hummus będzie.
-
Na koniec wystarczy posolić do smaku. Hummus świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa, a także maczania w nim warzyw takich jak papryka czy marchew. Gotowy hummus można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia.
Dodaj komentarz
idealna porada do kuchni
Porady Kulinarne Czy porada Jak samodzielnie przygotować hummus? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak samodzielnie przygotować hummus?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
Nie znam tego przepisu, a uwielbiam domowy hummus. Kiedyś na pewno wypróbuję.
Dziękuję za przepis, nie wiedziałam, że humus jest z okolic morza śródziemnego, obstawiałam bliski lub daleki wschód.
Zrobiony według przepisu. Idealna konsystencja i smak. polecam :)