Jak samodzielnie przygotować naturalne barwniki spożywcze?

Jedną z rzeczy, które nas przyciągają do produktów jest ich atrakcyjny wygląd, a co za tym idzie - także ich kolor. Kolorowe jedzenie sprawia wrażenie apetycznego i świeżego, jednak często by osiągnąć ten efekt dodawane są do niego barwniki, nierzadko sztuczne. Zawierają one wtedy niezbyt korzystne dla nas substancje, które obciążają organizm i mogą przyczyniać się do problemów ze zdrowiem. Z tej przyczyny wiele osób ich unika i stara się wytwarzać swoje własne, naturalne barwniki. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, na jakie można je pozyskać w domu.
Czerwony
Czerwony, naturalny barwnik pozyska się z buraków - mają one głęboki i mocny kolor, a przy tym stanowią świetne uzupełnienie różnych potraw. By przygotować z nich barwnik należy przygotować jedną szklankę świeżych buraków lub tych ze słoika, dwie łyżki octu oraz wodę. Buraki w szklance należy zalać wodą tak, by je przykryła, a całość wlać do garnka. Potem trzeba ją gotować przez około półgodziny do momentu, aż buraki zmiękną, ale nie będą jeszcze gotowe do jedzenia. Następnym krokiem jest przecedzenie warzyw przy odlaniu ich soku, obranie i pokrojenie ich, i ponowne dodanie do soku. Teraz należy pozostawić całość na cztery godziny. Po upływie tego czasu sok należy znowu przecedzić i odlać z niego co najmniej 3/4 szklanki. Po dodaniu octu, płyn można zacząć używać jako barwnika.
Żółty
Przyprawą, która charakteryzuje się intensywnym i czasem trudnym do usunięcia żółtym kolorem jest kurkuma. By przygotować z niej barwnik, należy przygotować kurkumę i wodę. Na początek trzeba zagotować dwie szklanki wody, a wrzątek przelać do osobnej miseczki. Następnie należy dodawać do niej kurkumę aż do momentu, w którym osiągnie się satysfakcjonujący kolor. By osłabić efekt, można dolać odrobiny wody. Otrzymany płyn wystarczy przelać do szczelnego pojemnika i używać, gdy zajdzie taka potrzeba.
Niebieski
Do przygotowania naturalnego, niebieskiego barwnika należy przygotować szklankę jagód, wodę, rondelek oraz pojemnik na gotowy barwnik. Jagody należy wsypać do rondelka i zalać je taką ilością wody, by je przykryła. Potem całość na średnim ogniu trzeba gotować przez ok. 30 minut, aż owoce zmiękną. Gdy tak się stanie, trzeba pognieść je widelcem i pozostawić jeszcze na 10 minut, by puściły sok. Otrzymany płyn wystarczy przelać do pojemnika i cieszyć się otrzymanym niebieskim barwnikiem.
Dodaj komentarz
Doskonały smak
Kulinarne porady Czy opis porady Jak samodzielnie przygotować naturalne barwniki spożywcze? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak samodzielnie przygotować naturalne barwniki spożywcze?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu