NaleÅ›niki to jedna z potraw, którÄ… każdy lubi jeść. Możemy jÄ… traktować jako obiad, kolacjÄ™ lub nawet deser miÄ™dzy posiÅ‚kami. Jednak najwiÄ™kszÄ… trudność sprawia przygotowanie odpowiednich placków naleÅ›nikowych. Ciasto na nie musi być miÄ™kkie i sprężyste, bo inaczej caÅ‚a potrawa nie bÄ™dzie smaczna. Co wiÄ™cej istotne jest również nadzienie naszych naleÅ›ników. Jak je wiÄ™c zrobić, by Å›wietnie smakowaÅ‚y?
Ciasto to podstawa
Jaki jest sukces ciasta naleÅ›nikowego? Przede wszystkim odpowiednie proporcje skÅ‚adników. NiezbÄ™dne jest do niego mleko, jajko, mÄ…ka oraz odrobina soli. To najprostszy i zawsze udany sposób. Niektórzy dodajÄ… do niego szklankÄ™ wody gazowanej, co dodaje placom miÄ™kkoÅ›ci oraz sprężystoÅ›ci. Jesli chcesz zrobić pyszne naleÅ›niki, wykonaj wiÄ™c ciasto ze szklanki mleka i szklanki wody gazowanej. OczywiÅ›cie w zależnoÅ›ci od iloÅ›ci naleÅ›ników, musisz zwiÄ™kszać ilość mleka i wody. Njalepiej jednak by byÅ‚a ona w stosunku 1:1.
Teraz smażenie
NaleÅ›niki muszÄ… mieć dość lejÄ…cÄ… postać ciasta, wówczas dobrze siÄ™ bÄ™dÄ… rozprowadzać po patelni. Należy nabrać ciasto maÅ‚Ä… chochelkÄ… i dokÅ‚adnie je rozprowadzić po patelni żeby byÅ‚o wszÄ™dzie takiej samej gruboÅ›ci. Jak to zrobić? Można przechylać patelniÄ™ na boki, jednak uwaga, żeby siÄ™ nie oparzyć. W sklepach sÄ… również specalne drewniane paÅ‚eczki do rozprowadzania ciasta naleÅ›nikowego na patelniach i pÅ‚ytach. Im ciensze sÄ… nasz placki, tym smaczniejsze one bÄ™dÄ…. Należy je również smażyć z dwóch stron. Do obrócenia naleÅ›nika przyda siÄ™ po prostu szeroka Å‚opatka z drewnalub platiku.
Robimy farsz i zawijamy
Do naleÅ›ników należy zrobić dobre nadzienie. Najprostsze to konfitura lub marmolada z owoców. Po prostu smarujemy niÄ… placek i zwijamy go w rulon lub też skÅ‚adamy w kopertÄ™. Inne proste nadzienie to ser urubiony z cukrem i odrobinÄ… Å›mietany. Bardzo popularne sÄ… również farsze robione na sÅ‚ono. Wystarczy podsmażyć pokrojonego w kostkÄ™ kurczaka i dodać do niego ulubione warzywa np.: brokuÅ‚, kukurydzÄ™ i pieczarki. NakÅ‚adamy tak zrobiony farsz na placek i zawijamy. Można podgrzać caÅ‚ość w piekarniku z serem żóÅ‚tym na wierzchu, by byÅ‚a jeszcze smaczniejsza.