Słyszeliście kiedyś o owocu Kaki? A może znacie ten owoc pod inną nazwą? W każdym przypadku w naszym artykule znajdziesz wszystkie potrzebne informacje na temat kaki oraz sposobu jego spożywania.
Od początku...
.. czyli co to jest kaki? Kaki to owoc znany też jako persymona. Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E, K oraz błonnika. Dlaczego jest tak znany i popularny? Udowodniono naukowo że kaki ma wiele pozytywnych działań na nasz ludzki organizm i jest również idealnym sposobem na walkę z wieloma chorobami. Początkowo, zabija komórki rakowe. Już przy tym widać jak niezbędny jest ten owoc. Dodatkowo, pomaga w walce z białaczką, obniża cholesterol czy chroni wzrok.
Obieranie i spożywanie Kaki
Owoc zawsze przed spożyciem przede wszystkim należy dobrze i dokładnie umyć i osuszyć i oczywiście oczyścić z liści. Warto również pamiętać że skórki persymony się nie je. Więc jak? Na bardzo wiele sposobów według naszej wiedzy. Persymonę można jeść surową, ugotowaną , suszoną czy karmelizowaną. Jest idealnym składnikiem do sałatek, sałatek owocowych. Ludzie jedzą kaki na dwa różne sposoby. Pierwszy sposób to jedzenie tak jak kiwi, a drugim sposobem to przecinanie persymony na pół lub ćwiartki.
Próbowaliście kiedyś kaki??