Czosnek to kluczowy składnik wielu potraw, jednak często, gdy chcemy go szybko dodać, pojawiają się problemy związane z jego obraniem. Na szczęście istnieje szybki sposób na obranie ząbków czosnku, który znacznie skróci proces przygotowań. Wspomniana metoda nie pozbawi czosnku jego walorów smakowych oraz odżywczych, jedynie ułatwi nam obranie nawet całej główki czosnku na raz. Jeżeli jesteś zainteresowana, czytaj dalej!
1. Główkę czosnku umieść pod głębokim talerze lub miską i mocno przyciśnij do blatu. W taki sposób szybko rozdzielisz główkę na poszczególne ząbki.
2. Ząbki czosnku umieść w plastikowym pojemniku, a następnie szczelnie go zamknij. Teraz mocno potrząsaj pojemnikiem, aby czosnek uderzał o jego ścianki. W ten sposób odseparujesz ząbki od otaczających je łupinek.
3. Otwórz pojemnik i sprawdź, czy udało Ci się obrać wszystkie ząbki czosnku. Jeżeli nie, oddziel te gotowe, a całą resztę poddaj ponownemu procesowi. W ciągu kilku chwil wszystkie ząbki powinny być dokładnie obrane.