Grzyby można wygodnie ususzyć w piekarniku. Wystarczy zastosować kilka wskazówek. To bardzo wygodna metoda, która nie wymaga zakupu specjalnych urządzeń do domu ani rozwieszania po nim sznurków z grzybami. Jeśli więc chcesz łatwo i szybko ususzyć grzyby, najlepiej wykorzystaj do tego piekarnik. Ususzone grzyby będziesz mógł wykorzystać kiedy zechcesz podczas gotowania.
Odpowiednia temperatura
Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe, jednak należy zastosować się do kilku wytycznych. Po pierwsze obieramy grzyby i oczyszczamy z zanieczyszczeń. Do suszenia nadają się tylko jasne, jędrne kawałki grzybów. Pamiętaj, żeby nie myć ich przed suszeniem, bo to wydłuży cały proces. Już pokrojone grzyby wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Każdy kawałeczek powinien mieć na nim miejsce, nie układamy grzybów jeden na drugim. Nastawiamy teraz piekarnik na 50-60 stopni i po nagrzaniu wkładamy do niego blachę. Ważne aby grzybów nie przypalić. Grzyby suszymy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika. Wówczas nie upieką się, bo w piekarniku będzie obieg powietrza.
Czas jest bardzo ważny
Suszenie grzybów w piekarniku trwa zazwyczaj kilka godzin. Nie warto się spieszyć, bo nieususzone grzyby mogą pokryć się pleśnią w pudełku czy słoiku, w którym będziemy je przechowywać. Co jakiś czas grzyby obracamy, by równo się suszyły. Nie można ich też przesuszyć, bo również się zmarnują. Skąd wiadomo więc, że grzyby są dobrze wysuszone? Najlepiej co jakiś czas sprawdzać ich stan. Muszą pozostać elastyczne i nie łamać się w rękach. Dobrze ususzony grzyb pozostaje jędrny, suchy i pachnący.