09.02.2024

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

Jak suszyć i przechowywać grzyby?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Grzyby dostępne są zaledwie przez kilka miesięcy w roku, dlatego warto z nic korzystać, kiedy jest ku temu okazja. Stanowią świetny dodatek do wielu potraw i często chce się nimi cieszyć przez cały rok. Można je przechowywać na kilka sposobów - marynować, mrozić lub suszyć. Najpopularniejszym z nich jest ten ostatni - nieskomplikowany i prosty, jednak zdarza się, że popełnia się przy nim błędy mogące zepsuć efekt końcowy. Jak więc poprawnie suszyć i przechowywać grzyby tak, by cieszyć się ich smakiem cały rok? 


Przed suszeniem
Grzyby do suszenia powinny być przede wszystkim świeże i zdrowe. Dyskwalifikujemy wszystkie okazy, na którym dopatrzymy się oznak psucia, obecności szkodnika lub nie jesteśmy pewni gatunku. Jeśli mamy wątpliwości, czy grzyb jest jadalny, czy nie, lepiej go wyrzucić niż ryzykować. Przeznaczonych do suszenia grzybów nie powinno się moczyć ani przemywać wilgotną szmatką. Z resztek ziemi czy runa leśnego oczyszczajmy je za pomocą delikatnej szczoteczki, nożyka czy pędzelka. Mniejsze okazy możemy pozostawić w całości, natomiast większe należy pokroić na kawałki. 

Metody suszenia
Grzyby można suszyć na kilka sposobów. Bardziej tradycyjne są skuteczne, jednak uzależnione od czynników atmosferycznych i czasochłonne. Kawałki grzybów można nawlec na sznurek, a ten rozwiesić w pobliżu źródła ciepła - kuchenki lub kaloryfera. Jeśli za oknem utrzymuje się słoneczna, ciepła pogoda, można rozłożone na papierze grzyby wystawić na parapet lub balkon, przy czym należy pilnować wilgotności powietrza i regularnego obracania. Szybsze efekty osiągnie się poprzez zastosowanie piekarnika. Grzyby rozkładamy na blasze lub kratce przykrytej pergaminem, wstawiamy do urządzenia i nastawiamy temperaturę na 50 stopni, zostawiając uchylone drzwiczki. Najprostszą metodą suszenia jest użycie suszarki do owoców i warzyw. Wtedy grzyby wystarczy pokroić, poukładać na sitkach i włączyć urządzenie, pamiętając o obracaniu większych kawałków co jakiś czas. Proces będzie zakończony po kilku godzinach.

Przechowywanie
Wysuszone grzyby należy chronić przed promieniami słonecznymi i wilgocią. Do ich przechowywania sprawdzą się więc szczelne i suche pojemniki wykonane ze szkła, ceramiki, metalu lub drewna. Należy pamiętać, że grzyby łatwo chłoną wszelkie zapachy oraz wilgoć, przez co nietrudno o ich popsucie się. Natomiast by uchronić susz przed szkodnikami takimi jak mole spożywcze, warto do pojemnika włożyć liść laurowy.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Raz pamiętam że nie dobrze wysuszyłam grzyby, odłożyłam do spiżarni, a gdy chciałam je użyć pojawiła się na nich pleśń.
~Daria
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy opis porady Jak suszyć i przechowywać grzyby? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak suszyć i przechowywać grzyby?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak suszyć i przechowywać grzyby?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak suszyć i przechowywać grzyby?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności