Organizujesz grilla dla znajomych? Masz mały typowy grill, ale będziesz go używać po raz pierwszy i zupełnie nie wiesz jak go rozpalić? Każdy grill rozpala sie podobnie. Wystraczy podpałka i węgiel drzewny, no i oczywiście troche ognia i możesz cieszyć się smakiem grilowanych kiełbasek czy karkówki prosto z rusztu.
Technika rozpalania grila
Rozpalenie grilla jest właściwie proste. Chociaż czasem się zdarza, że coś nie chcę się palić. Ale często jest tak, ponieważ węgiel do grilla jest zbyt wilgotny. Przed przystąpieniem do rozpalenia grilla najpierw należy go dokładnie oczyścić, chyba że grill jest nowy, to wtedy nie ma potzreby już tego robić. Grill ustawiać należy w takim miejscu, które będzie osłonięte od wiatru, i najlepiej tak, aby dym z grilla nie kierował się w stronę osób znajdujących się w pobliżu. Do grilla potrzebować będziesz specjalny węgiel drzewny lub brykiet. Na początek będzie potzrebnych około 10 sztuk. Ułożone w stożek, bo tak będzie najwygodniej do późniejszego podpalenia. Do rozpalenia potrzebna tez będzie specjalna podpałka – kupić ją można na pewno w jakimś sklepie ogrodniczym. Podpałkę ułożoną gdzieś na stożku obkładamy jeszcze węglem, w takiej ilości, żeby podpałka miała dostęp do tlenu. Przy rozpalaniu nie należy przykrywać grila, trzeba po prostu zaczekać do momentu aż brykiet lub węgiel trochę się przepali i potem pokryje popiołem. W środku natomiast powinien się żarzyć.
A po rozpaleniu
Kiedy już część węgielków będzie się żarzyć, to można do nich dodawać następne, ale robić to stopniowo, żeby przypadkiem nie ugasić żaru. Żarzący się stożek można następnie delikatnie rozsunąć, żeby uzyskać płaską warstwę węgla. Kiedy węgielki się żarzą spokojnie można umieścić posmarowany olejem ruszt na grilu. Kiedy już ruszt będzie odpowiednio rozgrzany, można na nim układać smakołyki do grillowania.